Son 10-15 yıldır hayatımızda sosyal medyanın ciddi bir yeri oldu: MSN, Facebook, Myspace gibi uygulamalarla hayatımıza yerleşen sosyal medya, o günden bugüne her geçen gün teknolojinin ve mobil cihazların gelişimiyle birlikte gelişti. Yeni uygulamalarla birlikte bugün neredeyse her insanın kullandığı en az bir sosyal medya platformu bulunuyor. Herkesin bugün emin olduğu şey, sosyal medyanın her geçen gün geliştiği ve büyüdüğü, bunun nasıl olacağı konusunda ise çoğu insanın kafasında soru işaretleri olduğudur. Gelecekte sosyal medyanın kullanıcı sayısı artmaya devam edecek ve en fakir, internetin bulunmadığı ülkelerde bile yaygınlaşacak. Birçok şirket pazarlama ve reklam araçlarını tamamen sosyal medyaya kaydıracak, çünkü Twitter, Instagram gibi siteler sayesinde bilinirlik oranları ciddi bir artış gösterecek. Hatta bugün bile birçok global şirket bu yöne doğru ilerlemektedir. Şu anda çoğu hizmet servisinin telefon yardım hattı bulunmaktadır, ancak gelecekte neredeyse tamamı sosyal medyaya taşınacak. 

Günümüzde bunu yapan kuruluşlar mevcut olmakla birlikte, daha da yaygınlaşacaklardır. Asıl gelişim ise bunların hiçbiri değil, esas gelişim Web 3.0 geçişi, Metaverse'nin alfa sürümlerle yaygın bir şekilde kullanımı, NFT'lerin yaygın ve farklı alanlarda kullanımı, kripto paraların ise hayatımızda yeni ödeme sistemleriyle daha yakın hale gelmesidir. Bütün bunlar sosyal medyada ve hayatımızda devrim niteliği taşıyacak şeylerdir. Detaylandırıp başlıklar halinde anlatmak gerekirse, Web 3.0'dan başlayabiliriz. 

Şu anda hayatımızda bulunan ve kullandığımız internet Web 2.0 sürümüdür. Her bir sürüm ciddi değişiklikleri beraberinde getirir. Şu anda uygulamalar şirketlere bağlıdır, Web 3.0'da ise uygulamalar merkeziyetsiz ve bağımsızdır. Şu an Google Chrome kullanıyoruz, ancak yerini farklı tarayıcılar alacak ve bunun gibi kullandığımız sosyal medya uygulamalarının yerini yeni merkeziyetsiz uygulamalar alacak. Şu anda Web 2.0'da insanlar uygulamalar arası bağlantıyla iletişime geçebiliyor, Web 3.0'da ise uygulamaların köprü görevi olmadan doğrudan iletişim sağlanacaktır. Nesnelerin interneti, yapay zeka ve Metaverse ile Web 3.0 zirvesine ulaşacak. Bu, sosyal medya ve internetin gelişimi için en ciddi adımlardan biridir. 

Metaverse ise sosyal medyanın geleceği açısından çok ciddi öneme sahiptir. Arttırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gözlük teknolojisiyle insanları farklı sanal evrenlerde buluşturan Metaverse, insanların çeşitli ürünleri alarak bir hayat kurmalarına, birbirleriyle iletişime ve etkileşime geçmelerine, gerçek dünyadan bağımsız ancak gerçek hayata denk bir yaşam sunarak sosyal medyanın geleceğini şekillendirecektir. Hatta geçtiğimiz günlerde Facebook şirketinin adının Meta olarak değişmesinin sebebi de Metaverse'in gelecekte hayatımızda ciddi bir yer edineceğinin göstergelerinden biridir. NFT ise bütün bunlarla bağlantılıdır. Gerçekte sahip olduğumuz şeyleri kopyalanamaz bir şekilde sanal dünyaya aktarmamızı ve bir token haline getirmemizi sağlar. 

Gelecekte akıllı sözleşmelerle süreçleri kısaltabilir, kimlikleri devlet işlerinin birçoğunu halledebilir ve gündelik hayatta kullanacağımız her şeyi (sanat eserleri, film, moda, müzik, oyun vb.) NFT'ye çevirebiliriz ve sadece bize ait olan ürünleri kopyalanamaz bir şekilde sanal dünyada kullanabiliriz. Bu yaygın hale geldiğinde sosyal medyayı farklı bir noktaya taşıyabiliriz. Kripto paralar ise hem günümüzü hem de geleceğimizi şekillendirecek ürünlerdir. Metaverse'lerin hepsinde o dünyaya ait kripto paralar kullanılacak. İnternetten alışveriş yaparken, iki kişi arasında para transferi yaparken, sosyal medyada bağışta bulunurken, hatta dışarıda yaptığımız her alışverişte sadece bir QR kod okutarak istediğimiz ürünleri alabileceğimiz pay sistemleri sayesinde kripto paralar kullanacağız. 

Kripto paralar aynı zamanda sosyal medyanın geleceğini şekillendirecektir. Sosyal medyayı ve geleceğimizi şekillendirecek olan bir diğer teknoloji de yapay zekadır. Önce beta yapay zekaların gelişimiyle beraber gündelik hayatımızda daha çok internet ve sosyal medya ile bağlantılı olabiliriz ve beynimizle bağlantı kuran noral link adını verdiğimiz teknoloji sayesinde sosyal medya ve internetle hiçbir cihaz olmadan bağlantı kurabileceğimiz bir dünya gelecekte mümkün olabilir. Şu bir gerçek ki geleneksel ürünler her geçen gün eskiyor ve teknoloji gelişiyor. Bugün söylediğimiz şeylerin çoğu hayal ürünü gibi gelirken, yarın internet, sosyal medya ve hayatımızın bir ürünü olacak.