Sağlık

Aman dikkat! Eris varyantına yakalanmak istemiyorsanız Prof. Dr. Mehmet Ceyhan reçeteyi verdi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye'de 9 kişide görülen Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliğinin olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu belirtti. Ceyhan, haftalardır Eris varyantının Türkiye'de olduğunu söylediğini belirtti

Abone Ol

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantının ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu belirtti. Ceyhan, "Eğer bu varyantın yayılmasını kontrol altına alamazsak, uzun vadede yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi.

"VARYANT HAFTALARDIR TÜRKİYE'DE"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, haftalardır Eris varyantının Türkiye'de bulunduğunu ifade ederek, "Bu varyantın Türkiye'de olmaması mümkün değildi. Dünya genelinde 50'den fazla ülke bu varyantı rapor etti, diğer ülkeler ise izleme yapmadığı için rapor vermiyordu. Türkiye'de de bu varyantın tanı kriterleri salgının başladığı dönemde ağır seyrettiği için belirlendi ve bu nedenle vakaların sayısı sınırlıydı. Bu yüzden varyant analizi de sınırlıydı. 9 vaka sadece başlangıçtır; aslında daha fazla olması muhtemel. Dünya genelinde bu varyantın arttığını görüyoruz. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm Covid-19 vakalarının yüzde 17'si, İngiltere'de ise yüzde 20'si Eris varyantına bağlı. Türkiye'de de benzer bir artış olduğunu tahmin etmek zor değil" diye konuştu.

"AĞIR BİR HASTALIK YAPMIYOR AMA HIZLI BULAŞIYOR"

Ceyhan, Eris varyantının panik yapılacak bir neden olmadığını vurgulayarak, "Bu varyantın özel bir özelliği yok. Daha ağır bir hastalık yapmıyor, ancak daha hızlı bulaşıyor. Diğer varyantlara göre daha enfeksiyöz. Bu nedenle uygun önlemler alınmalıdır, özellikle risk altındaki gruplar, yani 65 yaş üstü kişiler ve kronik hastalıkları olanlar için daha dikkatli olunmalıdır, çünkü bu gruplarda hastalık daha şiddetli seyredebilir ve ölüme neden olabilir" dedi.

"HASTALIK BELİRTİSİ OLAN TURİSTLERE TEST YAPILMALI'"

Hastalığın artmasının nedenlerine de değinen Ceyhan, "Okulların açılması, insanların aynı anda tatil sonrası iş yerlerinde kapalı alanlarda kalabalık oluşturması gibi faktörler enfeksiyonun yayılmasına katkıda bulunuyor. Devletin risk altındaki kişilere aşı temin etmesi gerektiğini belirtti. RNA aşılarının etkili olduğunu biliyoruz. Eris varyantının yaygın olduğu ülkeler, özellikle İngiltere, Amerika ve Batı Avrupa ülkeleri, Türkiye'ye turist gönderiyorlar. Tatillerinden dönenler arasında hastalık belirtileri gösterenlere test yapılmalı ve pozitif sonuç alındığında varyant analizi yapılmalıdır. Okullarda da ek önlemler alınmalıdır, örneğin dezenfektan taşıma ve ortak temas noktalarının sık sık temizlenmesi gibi" dedi.

"BULAŞI KESMEK ZORUNDASINIZ"

Ceyhan, en etkili önlemin bireysel önlemler olduğunu vurgulayarak, "Riskli grupların korunması çok önemlidir, çünkü bu gruplarda hastalık daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Okulların kapatılması gibi geniş çaplı tedbirler şu anda gerekli değil, ancak enfeksiyon zincirini kırmak önemlidir. Her yeni varyantın hafif seyretmeme ihtimali vardır, bu nedenle aşılama ve hastaların izolasyonu gibi önlemler alarak virüsün yayılmasını engellemeliyiz. Eğer varyantların yayılmasını kontrol altına almazsak, pandemi uzun süre devam edebilir" dedi.