Sağlık

Batı Nil Virüsü nedeniyle bir dekan yaşamını yitirdi

Türkiye'de Batı Nil Virüsü alarmı verildi. Çok sayıda uzman, ülkemizde Batı Nil Virüsü'nün yayılmaya başladığını ve Batı Nil Virüsü'nün maymun çiçeği virüsünden bile tehlikeli olduğunu söyledi. Öte yandan bir dekanın da Batı Nil Virüsü nedeniyle vefat ettiği duyuruldu

Abone Ol

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hast. ve Kl. Mikrbyl. Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "“Culex" türü sivrisineklerden bulaşan ve Batı Nil ateşine yol açan virüs salgınına karşı uyardı. Prof. Dr. Yavuz, Batı Nil virüsü enfeksiyonuna bağlı vakaların Marmara bölgesinde, Bursa ve İstanbul’dan bildirilmeye başlandığını kaydetti ve bu virüsün beyne yerleşme riski nedeniyle yaşlılarda ölümcül olabildiğine işaret etti. Sosyal medyada Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'un sözleri paylaşılırken vatandaşlar konuya ilişkin detayları araştırmaya başladı. 

Prof. Dr. Yavuz, şunları söyledi:

“Aslında şu anda ülkemizde güncel enfeksiyon sorunları içinde daha ciddiye almamız ve korunmak için daha çok çaba harcamamız gereken şey, Batı Nil ateşi. Toplumda, M çiçeğinden daha fazla sıkıntı yaşıyoruz. Bu virüsün önemli bir özelliği, genelde semptomsuz seyretmekle birlikte olguların bir grubunda ateşli bir hastalık, bir grubunda da merkezi sinir sistemi dediğimiz beyni ya da omuriliği etkileyebiliyor. İşte bunlarda biraz ölümcül olabiliyor. Yaptığı pikler açısından çok öngörülebilir bir virüs değil açıkçası. Belli dönemlerde daha çok vaka oluyor. Mesela yıllarca hiç görmüyorsunuz. Ardından birden vaka sayıları artıyor. 2010 yılında Türkiye'de en büyük salgınını yapmıştı. Daha çok Ege bölgesindeydi. 2019’dan beri böyle bir artış görmemiştik. Vaka sayılarında belirgin bir artış var şu anda. Esas olarak Marmara bölgesinde yoğunlaşıyor vakalar. İstanbul dahil olmak üzere Bursa, o bölgeler… Genelde gölü olan, barajı olan, durgun su kaynağı olan ilçelerde daha çok görüyoruz. İstanbul'da Avrupa Yakası ağırlıkta. Bizim, hastanelerde gördüğümüz en ağır ve en nadir görülen formdaki hastalar oluyor. Dolayısıyla en ağır formundan 10 vaka görüyorsanız, en az bin-bin 500 olabilir hafif vakalar da"

DEKAN BATI NİL VİRÜSÜNDEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'un açıklamalarının paylaşıldığı bir postta yorum yapan akademisyen Mikdat Kadıoğlu, "Özellikle hasta kedilere eldivensiz temas etmeyin. Batı Nil virüsü taşıyan kuşlardan kedilere ve insanlara gecebiliyor. Bizim bir Dekan arkadaşımız öyle rahmetli oldu. Allah gani gani rahmet eylesin" açıklamasını yaptı.