Sağlık

Gıda Zehirlenmelerine Karşı Alınması Gereken Önlemler

Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, bozulabilir gıdaların satın alındıktan veya hazırlandıktan sonra en geç 1-2 saat içinde soğutulması veya dondurulması gerektiğini vurguladı. Aksu, "Oda sıcaklığında uzun süre kalan yiyecekler, pişirme yoluyla yok edilemeyen bakteri veya toksinleri içerebilir. Donmuş besinler oda sıcaklığında çözülmemeli, en doğru çözme yöntemi buzdolabında yapılmalıdır" dedi

Abone Ol

Gıda zehirlenmelerinin sıklığının yaz aylarında arttığını belirten Aksu, bunun nedeninin artan hava sıcaklıkları olduğunu ifade etti. Sıcaklık, nem ve zaman koşullarında bazı bakterilerin milyonlarca ürediğini ve bu durumun enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti. Uygun olmayan koşullarda muhafaza edilen besinlerin bozulabileceği ve bu bozulmaların gıda zehirlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Gıda zehirlenmesinin genellikle 1-3 gün sürdüğünü, ancak bakterilerin türüne ve enfeksiyonun şiddetine bağlı olarak bir haftaya kadar uzayabileceğini ifade eden Aksu, "Gıda zehirlenmeleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir; bireylerin kontaminasyon riskli besinlere tepkileri, tüketilen miktara ve duyarlılığa göre değişebilir" dedi.

Gıda zehirlenmesini önlemek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Aksu, "Yiyecek ve içeceklerin güvenilir yerlerden alınması önemlidir. Açıkta satılan ve hijyen kurallarına uymayan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Pişirdiğiniz yemekleri oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmemelisiniz. Sebzeleri, salataları ve meyveleri iyice yıkamalısınız. Etleri iyi pişirmeniz ve pişirme yöntemlerine dikkat etmeniz gerekir. Dondurulmuş gıdalar oda sıcaklığında çözdürülmemelidir" diye konuştu.

Aksu, çiğ besinlerin yemeye hazır besinlerden ayrı tutulması gerektiğini vurguladı. Çiğ et, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının diğer besinlerden uzak tutulmasının çapraz kontaminasyonu önleyeceğini belirtti. Ayrıca, besinlerin güvenli bir ısıda pişirilmesi ve her yemeğin sadece bir kez ısıtılması ve dondurulması gerektiğinin altını çizdi.

Yaz mevsiminde açıkta satılan gıdaların tüketiminin arttığını ifade eden Aksu, "Sıcaklık artışıyla birlikte hijyenik şartlarda muhafaza edilmeyen gıdalarda bakteriler üreyebilir ve bu bakterilerin toksinleri gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Açıkta satılan ve önceden pişirilmiş besinler risklidir. Denetlenmemiş ve açıkta satılan ürünlerden kaçınılmalıdır" dedi.

En sık görülen gıda zehirlenmesi bakterisinin stafilokok olduğunu belirten Aksu, "Stafilokok bakterisi et, süt, süt ürünleri ve iyi yıkanmamış salatalarda bulunabilir. Shigella bakterisi ise belirtilerin 1-2 gün içinde ortaya çıkmasına neden olur ve bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler gösterebilir. Clostridium botulinum bakterisi ise konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabilir. Güvenilir markaların paketli ürünlerini tercih ederken etiketlerin hasar görmediğinden ve üretim ile son kullanma tarihlerini kontrol ettiğinizden emin olun" uyarısında bulundu.