Sağlık

Halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19 nedir?

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son dönemde çocuklarda sık rastlanan ve halk arasında beşinci hastalık olarak bilinen Parvovirüs B19’un özellikle hamileler ve nakilli hastalar için risk oluşturduğunu belirtti. Prof. Dr. Şener, bu grupların Parvovirüs B19 hastası çocuklardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Abone Ol

Parvovirüs B19, özellikle yaz aylarında artış gösteren ve ‘tokatlanmış yanak sendromu’ olarak da bilinen bir çocukluk çağı hastalığı olarak öne çıkıyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, bu hastalığın genellikle okul çağındaki çocuklarda görüldüğünü ve her 4 ila 7 yılda bir salgına neden olduğunu ifade etti. Hastalık, yüksek ateş, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları gibi belirtilerle başlar ve üçüncü günün sonunda yanaklarda kızarıklık şeklinde kendini gösterir.

Prof. Dr. Şener, Parvovirüs B19’un genel olarak tehlikeli bir hastalık olmadığını, ancak hamileler ve organ nakli olmuş hastalar için ciddi riskler taşıdığını belirtti. Hamilelerde virüs, anne karnındaki bebeğe olumsuz etkiler yapabilir ve yakın takip gerektirir. Organ nakli veya kemik iliği nakli olan hastalarda ise virüs ölümcül seyredebiliyor. Ayrıca yaşlı hastalarda da benzer belirtilerle kendini gösterir.

Türkiye, Parvovirüs B19 enfeksiyonunun sık görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise Covid-19 sürecinde virüsün dolaşımdan kaybolduğunu ve yeniden pik yaptığını belirtti. Prof. Dr. Şener, Covid-19 döneminde ortadan kaybolan virüsün, mevsim değişiklikleriyle yeniden hareketlenebileceğini ifade etti.

Parvovirüs B19’un tedavisinde antibiyotik kullanılmadığını belirten Prof. Dr. Şener, belirtilerin üçüncü günden sonra devam etmemesi durumunda rahat olunabileceğini söyledi. Eğer belirtiler üçüncü günden sonra devam ederse, başka çocukluk çağı hastalıkları ya da bakteriyel enfeksiyonlar söz konusu olabilir ve bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir. Prof. Dr. Şener, hamileler ve nakilli hastaların bu çocuklardan uzak durmasının önemini vurguladı ve panik yapmadan hastalığın izlenmesi gerektiğini belirtti.