Sağlık

Her meyvenin saati olduğunu biliyor muydunuz?

Dr. Feyzi Özgönül, hangi meyvenin hangi saatte yenmesi gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı

Abone Ol

Dr.Fevzi Özgönül, sağlığımız için çok önemli olan meyveler hakkında bilgiler verdi. Yaz mevsimiyle beraber meyvelerde de çeşitliliğin boy gösterdiğini hatırlatan Özgönül, hangi 
meyvenin hangi saatlerde yenmesi hangi saatlerde yenmemesi gerektiğini paylaştı. İşte o meyveler; 


DUT: Hemen hemen Türkiye’nin her bölgesinde yetişir. Dut
yaprakları ipek böceği üretiminde de kullanılmaktadır. Dut meyvesi
beyaz ve kırmızı olmak üzere 2 çeşidi vardır. Doğrudan
dalında işlenmeden yenebildiği gibi pekmezi, pestili,
marmelatı ve hatta sucuğu dahi yapılabilmektedir. Ayrıca çerez olarak
dut kurusu da yenebilmektedir. Kendi kendine hiç bakım gerektirmeden
de yetişir. Benim önerim, sabah kahvaltısına çok yakıştığı
yönündedir fakat kilo problemi yaşayanlara az miktar yemelerini
tavsiye ediyorum.

İNCİR: Özellikle Ege bölgesinde yetişen bir meyvedir. Hiç işlem
görmeden yenebildiği gibi kurutularak da kış aylarında dahi
yenebilir. Sabah kahvaltısı ve öğlen yemeğinde yenmesi uygundur.
Bağırsaklarda bir yumuşama yaptığı için hem kuru olarak hem de
taze meyve olarak özellikle kabızlık şikayeti olanların
kullanmasında yarar vardır. Yine kilo problemi yaşayanların çok
tüketmemesini ve tüketirken ya yoğurt ya da peynir ile birlikte
tüketmelerini öneriyorum.

KİRAZ: Ülkemizde de çok çeşidi vardır. Ağrı kesici ve ödem
attırıcı özelliği vardır. Kilo problemi yaşıyorsanız güneş
batmadan önce öğünlerle birlikte ve en çok bir avuç dolusu yemekte
yarar var.

KAYISI: Malatya ve çevresi başta olmak üzere pek çok yöremizde
yetiştirilmektedir. Hem meyvesi hem de çekirdeği değerlidir. Acı
olan çekirdekleri ilaç sanayiinde, tatlı olan çekirdekler de hem
çerez olarak hem de pastacılık sektöründe kullanılmaktadır. Meyve
suyu, reçel, marmelat, pestil, sucuk ve kuru kayısı olarak
kullanılmaktadır. Kabızlığa çok iyi gelir. Yine kahvaltı içinde
ve ikindi öğünlerinde yoğurt ile birlikte kullanımını öneririm.

KARPUZ:  Çok sulu bir meyve olduğu halde, sanılanın aksine sindirimi
çok zordur. Sıcak yaz aylarında güneşin altında içerdiği suyu
korumak adına çok sağlam bir iç yapısı vardır. Bu nedenle gece
geç saatte yenildiğinde şişkinlik ve uyku bozukluğu yapabilir.
İdeal yeme zamanı sabah kahvaltıda öğlen yemekle birlikte ve
ikindide beyaz peynir ile birlikte ve en çok bir küçük kayık
kesilerek tüketilmesini öneririm.

KAVUN : Kavun da karpuz gibi hazmı zor bir meyvedir. Aynı zamanda çok
tatlı bir meyve olduğu için çok tüketilmesini önermem. Yaz
aylarında akşam yemeklerinde az miktarda tatlı yerine yenebilir.
Özellikle dondurma sektöründe çokça kullanılır. Akşam üzeri
serinlemek için biraz yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.

ŞEFTALİ: Yazın en tatlı meyvelerinden birisidir. Meyve suyu
sektöründe, reçel, marmelat, dondurma, tatlı  yapımında
kullanılır. Kayısı gibi çekirdeği içi yenmez acıdır. Bizim
önerimiz eğer kilo probleminiz varsa bir süre uzak durmanız
yönündedir. Meyve olarak tüketmek istiyorsanız en iyi tüketim
zamanı akşamüzeri kahvaltısında yoğurt ile birliktedir.

ÇİLEK, AHUDUDU, BÖĞÜRTLEN: En sevilen yaz meyvelerindendir. Fakat
içerdiği yüksek şeker oranı nedeni ile kilo problemi
yaşıyorsanız benim önerim, öğlen veya akşam üzeri hava
kararmadan önce yoğurt ile birlikte veya kahvaltı sofranızda reçel
ve bal yerine tüketebileceğiniz meyvelerdir.

ÜZÜM: Yazın vazgeçilmezleri arasında olabilir fakat diğer tüm yaz
meyveleri gibi şeker oranı yüksek olduğu için aktif yaşamımız
olan güneş batmadan önceki dönemde kahvaltı ile birlikte, yada
akşam üzeri yine yoğurt ile birlikte tüketmenizi öneriyorum.

ERİK :Tatlı ve ekşi erik seveni çok olan bir meyvedir. Özellikle
ekşi can erik sanki hiç şeker içermiyormuş gibi bolca tüketilir.
Eğer yine kilo problemi yaşıyorsanız kilolardan kurtulana kadar çok
tüketmemenizde yarar var. Genellikle ekşi can erik, çok az tuz ile
birlikte tüketildiğinde tadı daha iyi anlaşılan bir meyvedir.