Dünyada en çok tatil yapan ülkelerden biri de Türkiye. İşin içine bayramlar seyranlar ve özel günler girince uzadıkça uzuyor. Böyle olunca tatil beldelerine akın ediliyor doğal olarak. Tatil yapmayı herkesten iyi biliyoruz ancak çevre temizliği hak getire…
Yediğimizi içtiğimizi paylaşmakta üzerimize yok. Bunların çöpleri ise aynen paylaştığımız yerde kalıyor. Son dönemde Muğla'nın Bodrum, Aydın'ın Kuşadası, Balıkesir'in Ayvalık ile Muğla'nın Fethiye ilçelerinde nüfus yoğunluğu nedeniyle çöp sorunu yaşandı. 
Bazı noktalarda çöp yığınları oluştu. Belediye ekipleri, başta plajlar olmak üzere bayram tatili boyunca kent genelinde yoğun bir temizlik çalışması yürüttü.
Ekiplerin günde 5 kez çöp topladığı belirtildi. Günlük ortalama 200 ton çöpün toplandığı Kuşadası’nda bu rakam Kadınlar Denizi Plajı, sahil siteleri ve şehir merkezindeki halk plajlarına gelen tatilcilerin bıraktığı çöpler nedeniyle 400 tona çıktı. 9 günde toplam 3 bin 600 ton çöp toplandı.
Toplum olarak bilinçlenmeliyiz, aksi takdirde kirlettiğimiz doğa bizden intikamını en kötü şekilde alacak. 
Çevre kirliliği sadece insanlar için değil, yeryüzünde yaşayan her canlı için tehlike arz etmekte. Öyle ki kontrolsüz hale gelen çevre kirliliği, geri dönülmez sonuçlara sebep olabilir. 
Çevre kirliliği ile dünyanın iklimi ve coğrafyasının değişmesi, su kaynakları gibi doğal kaynakların azalması ya da yok olması temel sonuçlardandır. Bunlara bağlı olarak enerji kıtlığı, beslenme sorunları, canlı çeşitliliğinin azalması, toprakların kaybı, sağlık problemleri de gelişerek canlı yaşamının devamlılığını tehdit eder. 
Sadece insanlar için değil birçok kara ve deniz canlısı için de yaşam alanlarının daralmasına sebep olabilmekte. Doğal çevrenin yaşanılır olmaktan çıkması, sürdürülebilir hayatın devamlılığını engellemekte. 
Ama doğayı korumak için elinden geleni yapanlar olduğu gibi reklam amaçlı gösterişe çıkanlar yok değil. Geçtiğimiz günlerde okuduğum haber beni hayretler içinde bıraktı. 
Genç bir kadın sahile gelerek, çöp toplamaya başladı. Çevreci olduğunu göstermek isteyen kadın, dakikalarca çöplerle uğraştı.
Yanında getirdiği arkadaşları da bu anları saniye saniye fotoğrafladı. Buraya kadar her hareket örnek teşkil edecek iken… 
Sonrasında ne mi oldu? 
Sözde çevreci kadın, çöpleri sahilde bırakarak oradan uzaklaştı. Böyle yapmakla kendimizi kandırırız. 
Daha yaşanır bir hayat için çevre kirliliğine karşı bireysel ve toplumsal önlemler almalıyız. Çünkü doğaya bıraktığımız her bir çöpün, her bir atığın çevreye zararı çok yüksek. Bunun sadece dünyamıza değil, ülkemize de gerek toplum sağlığı gerekse ekonomik açıdan ciddi bir yük getirdiğini aklımızdan hiçbir zaman çıkarmayalım. 
Doğaya karşı değil doğa ile yaşamamız gerekiyor. Bunun için de çevre kirliliği konusunda daha duyarlı olalım lütfen.