Sağlık

Komşu’daki varyant Türkiye’yi de vurabilir

Yunanistan’da görülen Pirola varyantı Türkiye’de de endişe yarattı. Mevsimsel enfeksiyonların artacağını belirten İzmir Tabip Odası Sekreteri Yüce Ayhan, “Grip vakalarında Covid virüsüne rastlanma riski yüksek. Yeni varyantlar artacak. Maske ve mesafeye dikkat edilmeli” dedi

Abone Ol

İlk olarak Fransa’da görülen ve Türkiye’nin komşusu Yunanistan’da da alarma neden olan “BA.2.86” diğer bir adıyla “Pirola” varyantının ismi, sosyal medyada 1927 yılında keşfedilen bir astroide verilen bir isim ve aynı zamanda virüsün mikroskop altında görülen gövdesinden sağlı sollu çıkan ve baş aşağı bakan kollarının anımsattığı eski bir bitkiye benzetilmesiyle oraya çıktı.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ortaya çıkan varyantlarla ilgili “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız” demişti. Aynı zamanda grip aşılarının önemine de vurgu yapan Bakan Koca, grip aşısı uygulamasının başladığını belirterek, “Yılın bu dönemlerinde sık rastlanan grip salgınlarının etkilerini azaltmak, hastalığın hafif geçirilmesini sağlamak ve halk sağlığını korumak amacıyla 2023 yılı grip aşısı uygulamasını 15 Eylül itibarıyla başlattık. 65 yaş üzeri büyüklerle sağlık koşulları açısından risk grubuna girenler, kronik hastalığı olanlar grip aşılarını ücretsiz olabilir. Lütfen ihmal etmeyelim” uyarısında bulunsa da, Yunanistan’dan gelen açıklamaya göre geçen haftalarda Eris varyantı dolayısıyla 39 kişi hayatını kaybetmesi, vatandaşların “Ya grip değil Covid isem?” ikilemine düşmesine neden oldu. 

 ‘Enfeksiyonlar artacak’

Mevsimsel enfeksiyon vakalarının artacağını belirten İzmir Tabip Odası Sekreteri Yüce Ayhan, aynı anda hem grip hem de Covid olunabileceğinin altını çizdi. Ayhan, “Grip aşıları koronavirüsü etkilemez. İkisi çok farklı virüsler. Ancak mevsimsel enfeksiyonlarda ciddi artışlar görülecek. Bu enfeksiyonlarla birlikte aynı anda hem grip hem de Covid virüsünün görülme ihtimali var. Böyle bir durumda hastalık çok daha ciddi bir seyir izleyecektir. Dolayısıyla grip aşılarının mutlaka yapılması, ihmal edilmemesi gerekiyor. Vücut en azından bu aşı sayesinde grip virüsünden çok daha az etkilenecektir” dedi.

Bizde de görülebilir 

Yunanistan’da ortaya çıkan yeni koronavirüs varyantı Pirola’nın diğer varyantlar gibi Omicron varyantından türediğini ve ülkemizde de görülme riskinin olduğunu vurgulayan Ayhan, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün son açıkladığı verilere göre globalde vaka sayılarında artış var. Ancak varyantın artış sayısına oranla entübe ve ölüm sayılarında artış yok. Elbette bu demek değil ki rahat bir nefes alabiliriz. Aksine özellikle mevsimsel enfeksiyonların artış gösterdiği bugünlerde maske ve mesafeye özellikle toplu taşımalarda çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Çünkü bu yeni varyantların çok daha bulaşıcı olacağı ve vaka sayılarını hızla artıracağı öngörülüyor” dedi. 

‘Alternatif testler geliştirilebilir’

Yeni varyantların risk gruplarında ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirten Yüce Ayhan, “Bunlar bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlarda görülüyor. Omicron varyantının alt grupları olarak ortaya çıkan bu yeni varyantlar için gerekli analizlerin yapılması ve yeni bir test stratejisi geliştirilmesi gerekiyor. Bunu atık sularda yapılabilecek varyant analizlerinden başlatabiliriz. Bu da çok yeni, alternatif bir test stratejisi olabilir. Aynı zamanda globalde varyantlara özel yeni aşılar üzerinde çalışmalar başladı. Bu aşıları kullanılıp kullanılmayacağına dair de yeni bir strateji ortaya koyulması gerekiyor” diye konuştu.