Sağlık

Maymun çiçeği virüsü hamile anneden bebeğe bulaşır mı?

Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Duran Tok, halk arasında maymun çiçeği virüsü olarak bilinen M-çiçeği virüsünün, enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçebileceğini belirtti. Hastalığın belirtileri arasında ateş, deri döküntüleri, baş ağrısı, büyümüş lenf düğümleri, sırt ve kas ağrıları, halsizlik ve cilt lezyonlarının yer aldığını ifade eden Tok, döküntülerin özellikle yüz ve uzuvlarda yaygın olduğunu, avuç içi ve ayak tabanlarını da etkileyebildiğini söyledi

Abone Ol

Maymun Çiçeği virüsünün Orthopoxvirus ailesine ait olduğunu ve çiçek hastalığına neden olan variola virüsü ile akraba olduğunu belirten Doç. Dr. Tok, bu virüsün hem insandan insana hem de hayvandan insana bulaşabilen viral bir zoonotik hastalık olduğunu vurguladı. Orta ve Batı Afrika’nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen bu hastalığın, dünya genelinde risk potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

Maymun Çiçeği virüsü ilk kez nerede görüldü?

M-pox virüsünün ilk kez 1958 yılında Danimarka Kopenhag’da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden getirilen maymunlarda tespit edildiğini belirten Tok, virüsün ana taşıyıcılarının büyük olasılıkla kemirgenler olduğunu ifade etti. Hastalığın yayılma yolları arasında, uzun süreli yakın temas, enfekte kişilerin salgıları ile doğrudan temas ve cilt lezyonlarına temas yer alıyor. Ayrıca, enfekte kişilerin eşyalarıyla temasın da bulaşma riskini artırdığına dikkat çeken Tok, özellikle sağlık çalışanlarının, korunmasız temas durumunda yüksek risk taşıdığını belirtti.

Tanı konusunda en uygun yöntemin, cilt lezyonlarından alınan numunelerle yapılan polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi olduğunu belirten Doç. Dr. Tok, virüsün kesin bir tedavisi olmadığını, ancak bazı antiviral ilaçların etkili olabileceğini söyledi. Ayrıca, semptomların hafifletilmesi ve olası komplikasyonların önlenmesi için destek tedavisinin önemine dikkat çekti.