Sağlık

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Uzmandan maymun çiçeği virüsü uyarıları

Abone Ol

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü olarak bilinen Mpox virüsünün ülkemizde yaygın olmadığını belirtirken, potansiyel bir salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını ve şu anda herhangi bir alarm durumunun olmadığını vurguladı. Ancak Dr. Nagihan Demir, virüsün bulaşma yolları ve belirtileri hakkında bilgilendirmede bulunarak, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

Dr. Demir, Mpox virüsünün enfekte hayvanlar, insanlar ya da virüsle kirlenmiş nesnelerle temas yoluyla bulaşabileceğini ifade etti. “Virüs, sağlıklı bireylerin ciltteki küçük çatlaklardan, mukozalardan veya solunum yoluyla vücuda girebilir,” diyen Dr. Demir, virüsün insandan insana bulaşmasının da doğrudan temas ya da kirlenmiş maddeler aracılığıyla gerçekleştiğini belirtti. Mpox hastalığının ateş, baş ağrısı, yorgunluk, lenf bezlerinde şişme ve cilt lezyonları gibi belirtilerle kendini gösterdiğini, bu belirtilerin virüsle temas ettikten yaklaşık 6-13 gün sonra ortaya çıktığını açıkladı.

Dr. Demir, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin hastalığı daha ağır geçirebileceğini vurguladı. Mpox virüsünden korunmak için sosyal mesafenin önemine dikkat çeken Dr. Demir, yüz yüze ve yakın temastan kaçınılması gerektiğini söyledi. Hasta kişilerle temas edeceklerin eldiven ve maske kullanmasının önemine değinen Dr. Demir, hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirterek, ellerin sık sık yıkanmasının kritik olduğunu ifade etti.

Virüsün, öpüşme, temas, cilt teması ve damlacık yoluyla yayılabileceğini hatırlatan Dr. Demir, virüslü bir kişinin temas ettiği eşyalarla da bulaşma riskinin bulunduğunu ekledi. Mpox hastalığının kesin bir tedavisinin henüz bulunmadığını, ancak genellikle 2 ila 4 hafta içinde döküntülerin geçmesiyle hastalığın sona erdiğini belirtti.