Sağlık

Uzmanı yaz aylarında artan mantar enfeksiyonlarına dikkat çekti!

Yaz aylarında artan hava sıcaklığının mantar hastalıklarında artışa sebep olabileceğini açıklayan Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, mantar enfeksiyonu problemine karşı bilgilendirmelerde bulundu

Abone Ol

Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, yaz aylarında artan hava sıcaklığı ve nem miktarının mantar hastalıklarında artışa neden olduğunu belirtti. Mantarların, uygun ortam şartlarında insan derisinde ve nadiren iç organlarda hastalığa yol açabileceğini söyledi.

Dr. Küçükçakır, mantar enfeksiyonlarının en çok insandan insana doğrudan temas veya eşyalar aracılığıyla bulaştığını ifade etti. Yaz mevsiminde cilt hastalıklarından korunmak için bazı önerilerde bulundu. "Yaz aylarında cilt hastalıkları arasında güneş yanıkları, mantar enfeksiyonları, isilikler, güneş alerjileri, derin kırışıklıklar, erken cilt yaşlanması, cilt lekeleri, kanser öncesi deri keratozları ve cilt kanserleri öne çıkıyor. Artan nem sonucu deri ve tırnak mantar enfeksiyonları dikkat çekici şekilde artıyor. Özellikle ayak parmak araları, kasık, koltuk altı ve boyun bölgelerinde kaşıntılı veya kaşıntısız kızarıklık, kahverengi veya beyaz döküntüler şeklinde görülebilen mantarlar tırnaklarda kalınlaşma, sararma-kararma ve bozulmalara yol açabiliyor. Bu durumlarda cildin kuru kalması ve dermatolog tarafından önerilen tedaviye başlanması önemlidir" dedi.

Dr. Küçükçakır, artan ter salgıları nedeniyle çocuklar ve yetişkinlerde boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde yanma ve acıma hissiyle başlayan kızarıklık, tahriş ve sulu kabarcıklar şeklinde isilik oluştuğunu belirtti. "Bu bölgelerin nemli kalmasını engellemek, uygun vücut yıkama jelleri veya sabunları kullanarak her gün duş almak ve banyo sonrası nemlendirici krem sürmek gerekir. İsiliğin derecesine veya ikincil enfeksiyonlara göre medikal tedavi gerekebilir" dedi.

Yazın görülen diğer cilt hastalıklarına da değinen Dr. Küçükçakır, güneşin zararlı etkilerine karşı alınabilecek önlemleri anlattı. "Güneş yanıklarından korunmak için, dışarı çıkmadan 15 dakika önce dermatolog tarafından tavsiye edilen güneş koruyucular kullanılmalı. Koruyucu krem, cildin güneş gören tüm bölgelerine sürülmeli ve en az 2 saatte bir yenilenmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler giyilmeli, güneş gözlüğü takılmalı ve 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır. Çocukluk çağında oluşan güneş yanıklarının, melanomaya yakalanma riskini artırdığı unutulmamalıdır" dedi.