Sağlık

Uzmanlar çocuklarda diş sağlığının önemine dikkat çekti

Pedodonti (Çocuk Diş) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Peyman Özlem Türk, çocuklarda diş sağlığının önemine dikkat çekti. Özellikle emzirmenin 2 yaş sonrasında devam etmesinin çocuklarda çiğneme alışkanlığını engellediği ve sütün içeriğindeki laktozun çürük riskini artırdığına vurgu yaptı

Abone Ol

Dr. Türk, çocuklarda diş kontrollerinin ilk süt dişlerinin çıkmasıyla, yani yaklaşık 6. ayda başlaması gerektiğini belirtti. Bu ilk ziyaretin, hem çocukların diş hekimine alışmalarını sağlamak hem de ebeveynlere doğru ağız bakımı hakkında bilgi vermek açısından önemli olduğunu vurguladı.

Diş çürüklerinin ağızda bulunan bakterilerin gıda artıkları ile oluşturduğu asit sonucunda meydana geldiğini ifade eden Dr. Türk, çürüğe yol açan başlıca etkenlerin bakteriler ve gıdalar olduğunu belirtti. Ağız hijyeninin yetersiz olması durumunda çürük yapıcı bakterilerin artabileceğini ve bunun çocuklarda çürük oluşumuna neden olabileceğini sözlerine ekledi.

Dr. Türk, çocuklarda diş çürüğüne yol açan etkenleri sıralarken, çürük yapıcı karbonhidrat içerikli gıdaların uzun süre ağızda bekletilmesinin, bebeklik ve çocukluk döneminde ağız hijyeninin sağlanamamasının ve gece boyunca biberon veya emzik yoluyla süt tüketiminin riskleri artırdığını belirtti. Emzirmenin 2 yaş sonrası çiğneme alışkanlığını engellediği ve sütün laktoz içeriğinin çürük riskini artırdığına dikkat çeken Dr. Türk, gece emzirme sonrası ağızda kalan süt artıkları nedeniyle 3 yaş altı çocuklarda çürük riskinin arttığını ifade etti.

Diş çürüklerinin tedavi edilmemesi durumunda enfeksiyonun vücuda yayılabileceği, yüzde şişlik, ateş ve ağrı gibi semptomlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Dr. Türk, tedavi edilmediğinde süt dişlerinin erken kaybedilmesinin yer kaybına neden olabileceğini ve bunun ileride ortodontik tedavi gerektirebileceğini belirtti. Ayrıca, tedavi edilmeyen dişlerin sürekli ağrıya neden olarak çocukların dengeli beslenmesini engelleyebileceğini ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Süt dişlerinin gereğinden fazla süre ağızda kalmasının da dişlerin yanlış yerden sürmesine ve çapraşıklıklara neden olabileceğini belirten Dr. Türk, evde diş çekmeye çalışmanın diş eti ve çevre dokularında hasara yol açabileceğini ifade etti. Diş hekimlerinin steril ortamda ve uygun anestezi ile diş çekimini gerçekleştirdiğini ve bu yöntemle çocuğun en az acı ve travma ile dişini kaybetmesini sağladığını sözlerine ekledi.

Çocuklarda diş korkusunun aşılması için ebeveynlerin sözlü telkin, diş tedavisi içerikli çizgi film izletme gibi yöntemler kullanabileceğini belirten Dr. Türk, muayene öncesi ağrı ve acı gibi olumsuz kelimelerden kaçınılmasının çocuğun tedaviyi daha rahat kabul etmesine yardımcı olacağını ifade etti.

Son olarak, çocuklarda çapraşık dişlerin genetik dışındaki nedenlerinin süt dişi çürüklerinin zamanında tedavi edilmemesi ve çenede yer kaybı oluşması olduğunu belirten Dr. Türk, bu nedenle süt dişlerindeki problemler bir an önce tedavi edilmeli ve diş düşme zamanı gelene kadar ağızda tutulmaya çalışılmalıdır dedi.