Sağlık

Yaz ishalinde bol su tüketmek hayati öneme sahip olabiliyor

Yaz aylarında sık görülmeye başlayan çocuklarda yaz ishalleri hakkında bilgi veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, bu sorunun hafife alınmaması konusunda ebeveynleri uyardı

Abone Ol

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Ekici, yaz aylarında çocuklarda sıkça görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen ishal konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Ekici, ishalin yanı sıra kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini belirterek, "İshalin en büyük sorunu, vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin bozulmasıdır. Bu durum, çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.

İshalin tanımı ve belirtileri

Dr. Mahmut Ekici, ishalin her zamankinden daha sık ve daha yumuşak dışkılama olarak tanımlandığını ifade ederek, "İshal olan bir çocukta kusma, ateş, karın ağrısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi durumlar da görülebilir. İshal ve kusma ile vücutta su kaybı meydana gelir ve su-elektrolit dengesi bozulur. Bu durum, çocuklarda susama, halsizlik, ciltte kuruluk ve solukluk, gözyaşı azalması, ağız kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Küçük bebeklerde bıngıldakta çökme ve şuur durumunda bozulma, hatta komaya kadar gidebilen etkilenmeler görülebilir" dedi.

Enfeksiyonlar ve diğer sebepler

İshalin en sık sebebinin enfeksiyonlar olduğunu belirten Dr. Ekici, "Enfeksiyon etkenleri arasında virüsler, bakteriler, protozoonlar, parazitler ve mantarlar bulunmaktadır. Çocuklardaki ishallerin büyük çoğunluğu viral enfeksiyonlardan kaynaklanır ve bu durumda antibiyotik kullanımı gereksizdir. Yaz ishallerinde adenovirüsler sık görülürken, rotavirüs ise nadiren de olsa yazın da ishal yapabilmektedir. Bakteriler arasında ise E.coli, Salmonella, Şigella ve Amip gibi etkenler sık görülür ve bu durumlarda antibiyotik kullanımı gerekebilir" ifadelerini kullandı.

Bulaşma yolları ve tedavi yöntemleri

Enfeksiyon etkenlerinin bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Dr. Ekici, "Hasta bir bireyle temas, ortak malzeme ve tuvalet kullanımı veya kontamine olmuş bir besinle beslenme sonucu ishal etkeni bulaşır. İshale yakalanmış her çocuk mutlaka doktora götürülmelidir. Tedavide kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine konması esastır. Bol su içilmeli ve ishal için elektrolitli solüsyonlar doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Probiotikler ve çinko kullanımı da tedavi sürecine katkı sağlar" dedi.

Beslenme ve korunma önerileri

Dr. Ekici, beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çekerek, "Lifli ve yağlı besinlerden kaçınılmalı, yoğurt, tuzlu ayran, yağsız pirinç lapası, yağsız makarna, ekmek içi, muz, soyulmuş elma, yağsız beyaz et ve yağsız kırmızı et gibi besinler tüketilmelidir. Korunmada hijyen kuralları büyük önem taşır. Besinler temiz su ile bolca yıkanmalı, ishale yakalanmış bireyler ile ortak malzeme kullanılmamalı ve hastalık geçene kadar ortak yaşam alanlarından uzak durulmalıdır. Her beslenme öncesi eller temiz su ile yıkanmalıdır. Aşısı bulunan etkenlere karşı çocuklar, ailenin izniyle aşılanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Dr. Mahmut Ekici'nin açıklamaları, çocukları ve ebeveynleri yaz ishali konusunda bilinçlenmeyi ve alınacak önlemler konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor.