Kültür turizmi ülkemiz için en önemli değerlerden biri. Bu doğrultuda Ege Üniversitesi Etnografya Müzesi de güzel işlere imza atıyor. Anadolu ve Balkan yörelerinin maddi ve manevi kültürel değerlerini ziyaretçileriyle buluşturan müze görülmeye değer.
Etnografik özellikler taşıyan 3 bine yakın tarihi eserin envantere kayıtlı olduğu müzede, Türk ve Balkan ülkelerine ait zengin bir koleksiyon yer alıyor. Müze, geleneksel halk giysileri, halk çalgıları, düğün evi sergilerinin yanı sıra; takı, aksesuar ve silah gibi birçok özgün esere de ev sahipliği yapıyor. 
Günümüzde yok olmaya yüz tutan geleneksel mesleklere ait el sanatları müzede sergileniyor. Sürdürülebilirliklerini sağlamak amacıyla terzilik, ağaç ve bakır işleme, ayakkabı ve çarıkcılık gibi meslekler de canlandırılıyor. Ayrıca müzede, sesli rehber uygulaması sayesinde eserler hakkında dinleyerek de bilgi alınabiliyor.
Müzenin tarihi ise tam bir kültür sentezi. 2004 yılında başlatılan müze envanter çalışmaları, Yrd. Doç. Dr. Cengiz Aydın başkanlığında Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü öğretim elemanlarından oluşan 20 kişilik bir uzman kadro ile yürütülmüş. 
“Anadolu ve Balkanlar’da Halk Çalgıları, Halk Oyunları, Geleneksel Giyim Kuşam ve Halk Müziği Müze ve Arşiv Oluşturulması” projesi yoluyla gerçekleştirilen alan araştırmaları kapsamında 14 Balkan ülkesinde 201 bilim insanı, 909 kaynak kişinin görüşüne başvurulmuş.
Proje kapsamında derlenen geleneksel oyun, müzik, giyim kuşam ve yöresel sazların bilgilerini içeren söyleşi ve performanslar, 20 bin 736 kare fotoğraf ve 208 saat video kayıtları halinde dijital metin bilgileri haline dönüştürülerek, büyük bir veri arşivi elde edilmiş.
Ege Üniversitesi Etnografya Müzesinde envanter defterine kayıtlı; 2 bin 100 parça giysi ve giysi parçası, 110 parça halk çalgısı, 262 parça takı ve aksesuar, 24 parça silah, 3 parça sandık olmak üzere 2 bin 499 parça eser bulunuyor. Koleksiyon, bağışlanan eserler ile daha da büyümeye devam ediyor. 
2023 yılı içinde de halı-kilim, giysi ve parçası, takı, tabanca, bıçak, çalgı, sandık, bakır obje, ahşap obje olmak üzere 300’e yakın eser envantere kayıtlanarak, etnografik eser olarak tescillenmiş.
EÜ Etnografya Müzesi’nin çocuklara, lise ve üniversite öğrencilerine yönelik projeleri de bulunuyor. Bu proje sanat tarihini ve kültürel gelenekleri öğrenmeleri açısından önemli. ‘Yöresel Kültür Atölyeleri Projesi’ kapsamında İzmir Agâh Efendi İlkokulu ile ortak bir çalışma yapılmış. Toplam 200 öğrenciye müze tanıtılarak yöresel giysiler hakkında sunumlar gerçekleştirilmiş. 
EÜ Etnografya Müzesi Müdürü Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Dilek Yeliz Maktal Canko, ‘Anadolu Hikâyeleriyle Türküler’ projesinin büyük ilgi gördüğünü ifade etti. Canko, “Geçtiğimiz Haziran ayında, İzmirli müzisyen Yılmaz Demirtaş ve Edebiyatçı-Yazar Semra Yeşil ile birlikte gerçekleştirdiğimiz, ‘Anadolu Hikâyeleriyle Türküler’ projesi kapsamında düzenlediğimiz dinletiler, ziyaretçilerimizden yoğun ilgi gördü. Etkinliklerde, 4 yörenin türküleri seslendirildi ve türkülerin hikâyeleri dinleyicilere anlatıldı. 3 yörenin dinleti etkinliği ise yakın zamanda gerçekleştirilecek. Önümüzdeki dönemde de, planlanmış olan veya planlanacak birçok proje, etkinlik, atölye ve dinletilerimiz bulunuyor. Düzenleyeceğimiz etkinliklere tüm değerli ziyaretçilerimizi bekliyoruz” dedi. 
Böyle etkinlikler İzmir için büyük şans. Bize de bu güzel çalışmalara katılmak düşer. 
En kısa zamanda kaçırdığım kısımları görmek istiyorum.