Bir şehrin kültür ve sanatına yapılan yatırım her zaman kazandırır. 
Efeler Yolu da böyle bir projeydi. 
Yani İzmir’in dağlarındaki köyleri ve yaylaları birbirine bağlayarak birçok medeniyetin izlerini taşıyan ve zengin bir ekosisteme ev sahipliği yapan bir kültür rotası.
Bu rota İzmir’in Bornova ilçesinden başlayarak Nif Dağı ve Bozdağ Sıradağları’nı geçiyor. Oradan da Kiraz’ın yaylalarını dönerek devam eden Efeler Yolu, Aydın Sıradağları üzerinden Selçuk’ta bulunan Meryem Ana’da son buluyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Küçük Menderes Havzası’nda sürdürülebilir kalkınma, tarım dışı ekonomik faaliyetleri çeşitlendirme ve yerel halkın gelir düzeyinin iyileşmesini hedefleyen bu kültür rotası uluslararası bir başarıya imza attı. 
Efeler Yolu, 2023 Green Destinations En İyi 100 Hikâye listesine girdi.
Green Destinations’tan da bahsedelim mi, biraz?
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de üyesi olduğu Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’nin akredite kuruluşudur. Hollanda merkezli kuruluş, her yıl ‘En İyi 100 Hikâye’ yarışması düzenleniyor. En iyi sürdürülebilir turizm hikâyeleri, bu yarışma kapsamında bir araya getiriliyor. Amaç ise; turizm profesyonellerinden gezginlere kadar bütün turizm sektörüne ilham verici örneklerin paylaşılması. 
Bu örneklerden biri de ‘Efeler Yolu’.
“Efelerin yolunu takip edin, Efelerin kültürel zenginliğine tanık olun” sloganı ile başvuru yapıldı Turizm Şube Müdürlüğü’nce. Başvuru da ‘Efeler Yolu’ projesi ile hem doğanın korunduğu, hem yerelde kalkınmanın sağlandığı, hem de Efe kültürünün sürdürülerek geleneklere sahip çıkıldığı ifade edildi.
28 köyden geçen ve 500 kilometre uzunluğuna sahip kültür rotası, “En İyi 100 Hikâye” listesine alındı.
Ne kadar gurur verici. 
Sadece İzmir için değil Türkiye açısından da.
Ve turizmin gelişmesi bakımından önemli bir gelişme. 
Başta kadınlar olmak üzere bölge sakinleri için ek gelir kaynakları yaratacak bu gelişme. 
Uluslararası kültür rotalarına bire bir uyumlu işaretleme sistemiyle, metre metre yürünerek açılan bu yol, ilerleyen süreçte aynı zamanda mobil aplikasyonlar üzerinden izlenebilecek. 
Tasarlanan köy kapılarıyla, rota üzerindeki her yerleşim yeri bir ziyaret noktası haline gelecek. Rotayı kullanacak gezginlerin konaklaması için köylerde ev pansiyonculuğu eğitimleri verilecek. Üreticilere verilen ahşap tezgâhlar sayesinde yerel ürünler yürüyüşçülerle buluşacak.
İzmir’e oldukça yakın bu yoldan ben de gitmek istiyorum. Fırsat bulduğumda izlenimlerimi size aktaracağım.