İnsan hakları İzleme Örgütü-HRV doğrulanmış video ve tanık ifadelerine dayanarak İsrail’in Gazze ve Lübnan’da beyaz fosfor kullandığını doğruladı. Beyaz fosfor dayanılmaz yanıklara neden oluyor ve vücudun genel yapısına zarar veriyor. Dünya’da beyaz fosfor silahları yasaklanmadı ancak sivil alanda kullanılması savaş suçu sayılıyor.
Artık savaşlar eskiye göre daha farklı boyutlara geldi. Son Rusya Ukrayna savaşında birçok şeye şahit olduk. Bu savaşta Ukrayna, yasak olduğu halde Rusya’ya karşı siperlerde misket bombaları kullandı, bunlar bazı sosyal sitelerde canlı olarak yayınlandı. Siperlerde ölen Rus askerlerinin misket bombalarından nasıl korunamadıklarını gördük, bu da bir savaş suçu idi..
İsrail Hükümeti’ne Filistin’e karsı Gazze Şeridi’nde aktif olarak uçaklardan atılmak üzere ABD tarafından mühimmatı gönderilmesi dünyanın en büyük uçak gemisinin doğu Akdeniz’e gitmesi, bu savaşa ayrı bir yön veriyor. ABD’nin İsrail’e en son gönderdiği mühimmat Ukrayna Hükümeti’ne dahi verilmedi. İsrail’in en son Halep Havaalanı’nı vurması ile bu savaş bizim sınırlara yaklaştı.
**
Üç tarafımız deniz ama balık fiyatları el yakıyor. Ülkemiz balıkçılık filosunda denizlerimiz ve iç sularımızda su ürünleri avcılığı yapmak üzere 18 bin 494 adet balıkçı teknesi bulunuyor. Norveç’te ise 6 bin 400 balıkçı teknesi bulunuyor ve 150 ülkeye balık ihracı yapıyorlar. Biz ise bu ülkeden balık ithal ediyoruz. Ülkemizdeki teknelerin yüzde 10’uu gırgır ve trol diye tabir edilen endüstriyel balıkçılık faaliyetlerinde büyük balıkçı tekneleri, diğerleri ise kıyı balıkçılığında kullanılan 10 metreden daha küçük teknelerden oluşuyor
Üç tarafımız denizlerle çevrili ama 100 ülkeden balık ithal ediyoruz. Barbun Senegal’den, kalamar Hindistan’dan, ahtapot İspanya’dan, karides Endonezya’dan, Lagos Mısır’dan, kalkan Romanya’dan, Norveç’ten getirilen seyit balığı ise restoranlarımızda mezgit diye sunuluyor.
Karadeniz ve Marmara Denizi’nde 150 balığın neslini tükettik, yanlış avlanma neticesinde. Bu bile bize ders olmadı. Ege’de balık cifliklerimiz var, çipura ve levrek yetiştiriyoruz. Bunları belli ülkelere ucuz olarak satıyoruz ama halkımız tezgahta bu balıkları pahalı olarak alıyor. Doğu Anadolu’da balık yemeyen birçok vatandaşımız var, balığın ne olduğunu dahi bilmiyorlar.
Avrupa ülkeleri kişi basına 26 kilo balık tüketirken, dünya ortalaması 19 kilogram. Türkiye’de balık yeme ortalaması sadece 8 kilo olarak açıklanmış.
1920’li yıllarda İstanbul Balık Hali’ne 2 milyon 200 bin çift torik geliyormuş bugün ise torik balığını bilen ve gören yok. İstanbul un meşhur lakerdası artık palamuttan yapılıyor, neredeyse ithal somondan bile lakerda yapılıyor.