Aşkta gurur olur mu?
Dilek Çakır Durak
Gösterişsiz bir hayat yaşayan bir aile ve gözlerin üzerlerinden eksik olmadığı bir grup arkadaş. Bu iki taraf arasında aşktan başka ne gibi bir savaş çıkabilir ki? Birbirini seven iki insanın sırf gururları yüzünden kavuşamaması yaşadıkları aşka saygısızlık değil midir?
Klasik ve kült eserlerin duyguları bu kadar iyi tasvir etmesi beni her zaman çok etkilemiştir. Günümüzde her şey gibi duyguların da çok hızlı yaşanması duygu aktarımını da bence oldukça etkiledi. Dönem kitaplarının, kült eserlerin duygu aktarımı konusundaki başarısının, insan ilişkilerindeki derinlikten kaynaklandığı çok bariz. Öfkenin, arzunun, kıskançlığın, hüznün, mutluluğun ve dahi birçok duygunun kendi doğal akışında yaşanması, aktarımın da bu denli pürüzsüz olmasını sağlayan en baş faktör.
Okunması gereken birçok eser olduğu gibi, birçok kez okunası gereken de birkaç eser mevcut. Bana göre Jane Austen’in daha 21 yaşında yazdığı bu eser de birkaç kez okunması gerekenlerden biri.
Birbirinden hiç hoşlanmayan iki insanın birbirleri için ne kadar da uygun kişiler olduğunu anladıkları süreç, iyi irdelenmesi gereken bir hikaye. Kibrin, ön yargının, gururun ne kadar yanlış ve boş mevzular olduğunu, hayatın dolu dolu yaşayarak doldurulması gereken bomboş beyaz bir sayfa olduğunu gözler önüne seriyor.
Aşkın değer veren ve kıymet bilen kişilerle yaşanması gerektiğinin net bir şekilde farkına vardığım ve beni oldukça besleyen bir eser olan “Aşk ve Gurur” bana göre Jane Austen’in en önemli eseri.
Eser aslında yalnızca aşk ve gururu ele alan bir yapıya sahip değil. Aynı zamanda aileden, sorumluluklardan, geleceğe bakıştan, doğru düşünmeden bahseden, oldukça donanımlı bir hikaye.
Eseri bir kez okuduktan sonra Joe Wright’ın yönetmenliğini yaptığı ve başrollerinde Keira Knightley ve Matthew Macfadyen’in paylaştığı aynı isimle uyarlanan “Aşk ve Gurur” filminin izlenmesinin, kitabın ise bir süre sonra yeniden okunmasının gerektiğini düşünüyorum. Böyle kült eserlerin ve yapımların değeri ve anlatmak istedikleri ancak böyle anlaşılır.
Yazardan ufak bir not: “Aşk ve Gurur” ve “Gurur ve Önyargı” Jane Austen’in aynı eseridir. Kitap Türkçe’ye ilk olarak “Aşk ve Gurur” olarak çevrilse de “Pride and Prejudice” tam anlam olarak “Gurur ve Önyargı” olarak çevrilir.
Yorumlar