Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Selim Yıldırım, sıcak havalarda serinlemek için en çok tercih edilen dondurmanın doğru şekilde tüketildiğinde herhangi bir sağlık sorununa neden olmadığını söyledi. Ancak doğru şekilde tüketilmezse bağışıklığı düşük olan kişilerde boğaz enfeksiyonuna yol açabileceğini belirtti. Dondurmanın içeriğindeki süt, yağ, şeker, protein ve kalsiyum gibi maddelerin vücut için önemli olduğunu ve yaz aylarında çocukların vazgeçilmezi olduğunu dile getiren Yıldırım, tatlı seven insanlar için sağlıklı bir besin kaynağı olduğunu ifade etti. Ayrıca doğal meyvelerden yapılan meyveli çeşitlerinin antioksidan kaynağı olduğunu da ekledi.

İNEK SÜTÜNE ALERJİ VARSA NE YAPILMALI?

İnek sütü alerjisi olanların keçi sütünden üretilen dondurmayı tercih edebileceğini belirten Yıldırım, dondurmanın su ile tüketilmesinin boğaz enfeksiyonu sıklığını azalttığını söyledi. Dondurmanın fazla miktarda tüketilmesinin kilo problemi olanlar için sorun oluşturabileceğini belirten Yıldırım, tok karna tüketmenin daha sağlıklı olduğunu vurguladı. Ayrıca dondurma yedikten sonra dişlerin korunması için ağzın yıkanması gerektiğini söyledi.

Yıldırım, ağızdan solunumun burun tıkanıklığı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, sigara içme, antibiyotik direnci, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk, stres, fazla soğuk ve sıcak yemek tüketme, geniz akıntısı, geniz eti ve burun alerjisi gibi nedenlerle sıkça görülebileceğini belirtti. Bir yıl içinde 4-5'ten fazla boğaz enfeksiyonu geçirilmesi durumunda, erişkinler ve çocuklar için ameliyat seçeneğinin devreye girebileceğini söyledi. Geçirilen boğaz enfeksiyonunun uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda kalbe, böbreklere ve eklemlere zarar verebileceğini belirtti.

Muhabir: İPEK KIRCA