Yeni bir mevsime girmenin heyecanı farklıdır. Hayatınızı dengeli bir duruma getirmek, başlamak için harika bir zamandır. Dengeli bir yaşama sahip olmanın zorluğunu mevsimsel değişimlerde gözlemleyelim.
Kavrama aşina olmayanlar için iş ve yaşam arasında denge kurmak, öncelikleri ayarlamayı, kişisel ve profesyonel taahhütleri dengelemeyi içerir. Zamanınızı daha iyi dengeleyerek, zihinsel kapasitenizin iki alan arasında eşit dağılımını sağlayabilirsiniz. Zaman ve enerji her zaman eşit olarak bölünmese de, sizin için en uygun dengeyi bulmak çok önemlidir.
Dengeli bir yaşam neden önemlidir? Araştırmalar, sağlıklı bir yaşam dengesini korumanın yalnızca sağlığınız ve mutluluğunuz için değil, aynı zamanda genel refahınız için de önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu durum kariyer başarınızı ve üretkenliğinizi artırabilir.
Ek olarak, hayatınızda dengeyi bulduğunuzda, çabalarınızı ve enerjinizi hedeflerinize ulaşmaya, üretken eylemlerde bulunmaya ve anlamlı bir şekilde ilerlemeye daha iyi odaklayabilirsiniz.
Sonuç olarak, insanları başlangıçta iyi alışkanlıklar geliştirmeye ve yıl boyunca devam ettirmeye teşvik etmek için çok farklı sistemler var.
Dengeli bir iş yaşam tarihi
Eskiden mavi yakalılar haftada 70–100 saat çalışırdı. Aslında İngiltere’deki fabrika işçileri, Sanayi Devrimi sırasında haftada altı gün, günde 16 saat çalıştılar. Ne diyelim, iş-yaşam dengesinin olmadığı bir dönemdi.
Henry Ford’un 1920'lerde ‘dokuzdan beşe’ iş gününü belirlemesinden sonra bu durum ana akım haline geldi. Kuzey Amerika işçi örgütlerinin yıllarca süren baskısı bu sistemsel değişimle sonuçlandı. Ancak bu fikirde yeni bir şey yoktu. “Sekiz saat çalışma, sekiz saat uyku, sekiz saat sosyal hayat” ifadesi,
1817'de Galli imalatçı Robert Owen tarafından icat edildi. Henry Ford ‘dokuzdan beşe’ çalışma gününü kurduğunda, işçilerin başlangıçta 70 ila 100 saat yerine haftada 40 saat çalıştıklarında daha üretken olduklarını fark etti. Sonuç olarak, 40 saatlik çalışma haftası 1940 yılında Amerikan iş yasalarına dahil edildi. Yıllar süren işçi hareketlerinin ardından 24 Ekim 1940'ta ABD hükümeti tarafından 40 saatlik çalışma haftası uygulandı. Sonuç olarak, işçilerin aileleri ve arkadaşlarıyla geçirecekleri daha fazla zamanları oldu.
Bununla birlikte, iş-yaşam dengesi açısından, ABD’deki hizmet uzmanlarının %94'ü, çoğu hafta sonları olmak üzere, her hafta 50 saatten fazla çalışıyor. Amerikalılar arasında yüzde 48'i işkolik olduğunu iddia ediyor, ancak iş ararken %72'si iş-yaşam dengesine öncelik veriyor. Bu tip veriler malesef bizim ülkemizde sağlıklı sonuçlar doğurmuyor.
Hayatınızın dengesiz olduğunu nasıl anlarsınız?
Tükenmişlik belirtileri fark ederseniz, harekete geçmek isteyebilirsiniz. Tükenmişliğin yaygın belirtileri arasında kronik stres, mükemmeliyetçilik, işte ya da ilişkilerinizde mutsuzluk ve yoğun programınıza yeterince ara vermemeniz yer alır.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tükenmişlik belirtileri vardır:
* İnsanları duygusal olarak uzaklaştırmak
* Duygusal veya fiziksel yorgunluk
* Öfke, sinirlilik veya üzüntü
* Baş ağrısı veya mide ağrısı
Kendinizi hayatınızda dört gözle beklediğinizden daha fazla şeyden korkarken bulursanız, tükenmişlik yaşıyor olabilirsiniz. Tükenmişlik zaman zaman kaçınılmazdır. Bununla birlikte, önceliklerinizi yeniden değerlendirmek için bir şans olarak da hizmet edebilir.
Hayatta dengeyi koruma stratejileri
Hayatınızın tüm yönlerinin entegre olduğundan emin olun. Değişim liderliği danışmanı ve konuşmacısı Gustavo Razzetti, “İşi, kişisel zamanı ve sosyal zamanları ayrı bölümler olarak görmeyi bırakın” diyor. “Birbirleriyle rekabet etmek yerine işbirliği yapmalılar.”
“Bu hayali duvarı kaldırmak, çok fazla gerilimi ortadan kaldıracak. Öğrenilenleri hepsine uygulayarak tüm yönleri entegre edin” diye ekliyor.
Mümkünse evden çalışmayı, uzaktan çalışma süresini dahil etmeyi veya işteki kişisel işleri ve görevleri verimli bir şekilde halletmenin yollarını bulmayı düşünün. Her şey size uygun bir gün yaratmak için sorumlulukları iyi dengelemekle ilgili.
Öncelik vermeyi öğrenin
Günlük hayatınız olabildiğince çok şeyle dolup taşmamalı. Aksine, neyin önemli (ve neyin önemsiz) olduğuna karar vermek ve ona ne kadar zaman ve enerji ayırmanız gerektiğini seçmekle ilgilidir.
Aile yemeklerinde iş e-postalarına cevap vermek gerçekten gerekli mi? Hayalinizdeki bir evin ön ödemesi için para biriktirmeyi mi yoksa o pahalı lüks arabayı almayı mı tercih edersiniz? Odaklanmak, zamanınızı etkili bir şekilde yönetmek ve tükenmişlikten kaçınmak için önceliklerinizi düzenli olarak değerlendirin.
Esnek olurken önceden plan yapın
İster ayrıntılı planlayıcı olan biri olun, ister yapılacaklar listesi yapmayı stresli bulan biri olun, kişinin hayatının çeşitli yönlerini organize etme yeteneği değerlidir. Bana gelince, ileriyi planlamak basitçe önceliklerimi yazmaktır. Oradan onları takvimime ekliyorum, bu yüzden bir son teslim tarihim var.
İleriyi nasıl planladığınızdan bağımsız olarak, esneklik anahtardır. Bir program çakışması ya da buna hazır hissetmemeniz nedeniyle bir gün kağıt üzerinde başlamadıysanız sorun değil. Programınızı yeniden düzenlemek kadar basit.
Hayatı dengelemenin amacı, stresi azaltmak ve memnuniyeti arttırmaktır. Bir şeyleri organize etme yönteminiz daha fazla strese neden oluyorsa, onu değiştirmelisiniz. Durum buysa, planlama, işleri dengede tutmaya yardımcı olma amacını tamamen ortadan kaldırır.
Sadece hayır deyin
Yapmanız gereken tüm şeylerin bir listesini yapın. Hangilerini yapmak istiyorsun? Hangilerini başarmalısın? Her alanda dengeyi sağlamak için ikisini karıştırmak idealdir.
Listenize bir göz atın ve herhangi bir “zorunluluk” öğesinin üzerinin çizilip çizilemeyeceğine bakın. Kendinize şu soruyu sorarak başlayın. Sağlığım için en faydalı şeyler neler? İkinci adım olarak, sizde gerçekten yankı uyandıran ve duygusal ihtiyaçlarınızı besleyen “istemek” öğelerini seçtiğinizden emin olun.
Kendinize ve başkalarına hayır demeye alışkın değilseniz, bunu zor bulabilirsiniz. Bununla birlikte, kendi iyiliğinize hayır demek, duygusal zekanın (EQ) bir işaretidir. Araştırmalara göre, yüksek EQ düzeyine sahip kişiler daha iyi ruh sağlığına sahip ve işteb daha iyi performans gösteriyor.
Stresinizi nasıl yöneteceğinizi öğrenin
Hepimiz zaman zaman stres yaşarız. Ancak, bununla başa çıkma şekliniz tutumunuza bağlı olacaktır. Diğer insanlar, siz onları bunaltıcı bulurken, olaylarla kolayca başa çıkabilir. İş, aile ve boş zamanı dengeleme yeteneği, becerikli zaman yönetimi gerektirir. Plan yapmak ve sakin kalmak faydalıdır.
Peki, stresinizi yönetmeyi nasıl öğrenebilirsiniz? Akıl sağlığı molaları için her gün beş dakika ayırın. Örneğin başka bir odaya geçin veya ofisinizin kapısını kapatın. Oradan, hayal kurmak, meditasyon yapmak veya günlük tutmak gibi sizi tazelenmiş hissettiren her şeyi yapın.
Toksinleri minimumda tutun
Kısacası, hayatınızdaki olumsuz etkileri en aza indirin. Başka bir deyişle, mızmızlananlar, şikayet edenler ve kötü tavırları olan insanlar gibi zehirli insanlardan kaçının. En azından, onlarla temasınızı en aza indirin ve mümkün olduğunca onları dışlayın. Mümkün olduğunda, kendinizi olumlu, destekleyici ve yapabilecek kişilerle çevreleyin.
Kendinizi beslemeyi ve kendinize bakmayı unutmayın. Hiç şüphesiz bunu daha önce uymuşsunuzdur. Ancak, sağlıksızsanız, üretken olmanız zordur. Bu nedenle, dinlenmeyi, egzersiz yapmayı ve uygun şekilde yemeyi hayatınızda bir öncelik haline getirin ve bu hedefe öncelik vermeye devam edin.
Genellikle, abur cubur tüketebileceğimize, nadiren egzersiz yapabileceğimize inanırız. Bir noktada, bu yaşam tarzı en iyilerimizi bile yakalar. Nihayetinde, bu tükenmişliğe yol açabilir. Her gün yürümek, egzersiz yapmak, müzik dinlemek veya en sevdiğiniz hobiyle uğraşmak gibi hoşunuza giden bir aktiviteye kesinlikle zaman ayırmalısınız. Ayrıca yoğun bir günün ardından okuyarak, meditasyon yaparak veya ılık bir banyo yaparak gevşeyebilirsiniz.
Mükemmeliyetçiliği bırakın
Dengeli bir yaşam, mükemmeliyetçi eğilimlerden vazgeçmek demektir. Kariyer tükenmişliği ve işyeri stresi, uzun vadede mükemmeliyetçilikten kaynaklanabilir. Mükemmeliyetçilik yerine üretkenliğe ve görevleri tamamlamaya daha çok odaklanmalısınız.
Bitmiş genellikle çoğu zaman mükemmel olmaktan daha iyidir. Bir sunumu iyileştirmeniz veya bir raporu iki kez kontrol etmeniz gerektiğini hissettiğinizde, her zaman geri dönüp birkaç ayar yapabilirsiniz. Mükemmeliyetçilikten vazgeçerek daha yüksek düzeyde kişisel tatmin ve iyileştirilmiş iş kalitesi elde edilebilir, bu da yaratıcılık ve akış için daha fazla özgürlükle sonuçlanır.
Bağlantıyı kesin ve fişten çekin
Bağlantıyı kesmek ve oturumu kapatmak, hayatınızda daha fazla denge oluşturmak için iki önemli anahtardır. Uzaktan veya evde çalışırken bu özellikle önemlidir. Günün herhangi bir saatinde
çalışmanın pek çok avantajına rağmen bazı dezavantajları da vardır. Günün sonunda bağlantıyı kesmeyi alışkanlık haline getirin. Kişisel zamanınız için, bilgisayar bildirimlerinizi iş gününüzün sonundan sonraki günün başına kadar kapanacak şekilde ayarlayın, böylece işinizle daha az dikkatiniz dağılır. Ayrıca, çalışma saatleri dışında e-postanızı kontrol etmekten kaçının ve akıllı telefonunuzun fişini çekin.
Belirli bir şekilde yaşamak için baskı hissetmediğinizden emin olun. Herkesin başka şeylerde başarılı olduğunu görürseniz, kendinizi kolayca başarısız hissedebilirsiniz. Tam olarak yanılıyor olmasan da, hayatını uygun gördüğün gibi yaşıyorsun. Belirli şeyleri başaramadığınızı hissettiğinizde, yapmanız gereken kadar başarılı olmadığınızı düşünmekten utanmayın.
Kendimizi başkalarıyla karşılaştırdığımızda bırakmanın gerçekten zor olduğunu anlıyorum. Ancak, hayatınızı istediğiniz gibi yaşarsanız daha mutlu olacağınıza emin olabilirsiniz.