Yapay zeka hayatımızın her alanına girmeye,  birçok sektörün yerini almaya başladı. Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’nin en büyük yazarlık meslek örgütü Authors Guild, yapay zekaya karşı OpenAI şirketine açık bir mektup yayınlamıştı. Aralarında Dan Brown, Margaret Atwood ve George Saunders gibi isimlerin de bulunduğu 9 bin’i aşkın yazar, eserlerin yapay zeka tarafından kullanılması durumunda izin alınması ve ihlal edilen haklar için tazminat ödenmesini istedi. 
Yapay zeka şirketlerinin yazarların eserlerini izinsiz ve telif haklarını ihlal ederek kullanmasını engellemek için hazırlanan mektup, Open AI, Alphabert, Meta, Stability AI ve IBM CEO’larına ithafen yazıldı. Mektubun şartlarında telif haklarıyla korunan materyallerin kullanımı için izin alınması, geçmiş ve süregelen eserlerin kullanımı için yazarlara adil tazminat ödenmesi, çıktılar mevcut yasalara aykırı olsun ya da olmasın, eserlerin YZ çıktısında kullanımı için yazarlara adil bir ödeme yapılması gibi maddeler bulunuyor. Şimdi ise aralarında George R.R. Martin, Jonathan Franzen, John Grisham ve Jodi Picoult’un da yer aldığı 17 yazar ile Yazarlar Birliği; OpenAI şirketini dava etti. Yazarlar, OpenAl’a kitaplarını yapay zeka modellerini eğitmek için kullandıkları dolayısıyla telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Verilen şikayet dilekçesinde OpenAI, “davacıların eserlerini izinsiz olarak kopyalamak” ile suçlanıyor. Davacılar, New York Güney Bölgesi’nde açılan davanın toplu dava olarak sınıflandırılmasını hedefliyor.
OpenAI şirketinin davaları yalnızca bunlarla sınırlı değil. Eylül ayının başında Amazing Adventures of Kavalier and Clay kitabının yazarı Michael Chabon,  GPT’nin kendi kitaplarıyla izinsiz şekilde eğitildiği gerekçesiyle OpenAl’a dava açanlar arasına katılmıştı. Komedyen Sarah Silverman ile Christopher Golden ve Richard Kadrey de OpenAI ve Meta’ya karşı yasal işlem başlatmıştı. Paul Tremblay ve Mona Awad da şikâyetlerini geçen haziran ayında sunmuştu. 
Yapay zeka teknolojisi insanların hayatlarını inanılmaz kolaylaştırırken aynı zamanda da sahtekarlığa çok büyük bir yol açıyor. Gündemde yapay zeka ile birçok alanda dolandırıcılıklar yapılabileceği konuşulurken, yazarların açtıkları davanın da haklılık payı yok diyemeyiz. Günümüzde emek hırsızlığının hat safhada olduğunu göz önünde bulundurursak, her videodan telif isteyen kitle haklıyken, yazarların da emek verdikleri bir ürünü korumaya çalışması gayet normal. Dava sonuçlandığında nasıl bir karar çıkar bilemiyoruz elbette ancak bu kadar yazarın bir araya gelerek ortak bir paydada buluşup haklarını aramaları gerçekten takdire şayan.