- O bölgeden henüz gelenler, hepimizin bildiği sıkıntılı durumları tekrar paylaştılar. • Tunç Başkan hastalık ve asbest tehlikesine karşı bölgedeki tüm belediye çalışanlarına maske takma zorunluluğu getirdiklerini belirtti. • Geleceğim Ol derneği Başkanı Serdar Yavaş belediye destek verirse iç çamaşırı üretimi yapabileceklerini belirtti. • Diğer tüm dernekler de aynı şekilde kendi alanlarına göre destek olacaklarını söylediler. Tunç Başkan bir sonraki toplantının da bir arada olacağı, sonraki toplantılarda da STK’ların kendi alanlarına göre gruplanarak çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Tunç Başkan tüm STK’lara seslenerek “Bizim o bölgede kuracağımız koordinasyon merkezleri sizindir. Kadrolar sizindir. Biz sizin için oradayız” diyerek konuşmasını sonlandırdı. Osmaniye’ye doğru yola çıktı. Dünyadaki en büyük deprem felaketini yaşadık. Dolayısıyla yapmamız gereken çok şey var. STK’lar, yerel yönetimler ve ülkemizdeki bütün ilgili kurumlar bu büyük felakette bütün farklılıklarını bir yana bırakarak hiç kimseyi engellemeden ve bu felaketten nemalanmadan sadece insan olma sorumluluklarını yerine getirmeliler. Bu felakette ayrımcılık yapanlara, yaraları sarmak için bir araya gelmeyenlere bu inşaat terörünün katliamında yer alanların hak ettikleri cezaları almalarını sağlamayanlara, sağcı, solcu, milliyetçi, sosyalist, komünist vs. fark etmez oy verilmemelidir. Bu bir sınavdır. Sınavda başarısız olanlar halkın temsilcisi olamazlar, vekili olamazlar bu bilime aykırıdır. Böyle büyük bir felakette bir araya gelmeyenler insan olma sorumluluğunu yerine getirememiş olurlar. Çünkü bundan daha büyük bir felaket yaşamamız mümkün değildir. Ben insanım diyen herkes deprem bölgesindeki yaraları sarmak için dayanışma içerisinde güç birliği yapar. İnsan olmayanlara söyleyecek bir şey yok onlar kendilerinden sorumlular. Tarih onları yargılayacaktır. Bir daha böyle bir felaket yaşamamak dileğiyle sevgiler…
Tunç Soyer deprem felaketinde İzmirlilerle birlikte yaraları sarıyor - 2
Göknur Yumuşak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne 21.000 depremzede barınma ihtiyacı için başvurmuştur. Bu programla her bir depremzedeye yardım yapılması planlanmıştır. Biz para toplamayacağız. Burada depremzede ile bağışçıyı buluşturarak her bir depremzedeye doğrudan kaynak aktarılmasını sağlayacağız.
Deprem bölgesinde barınma ihtiyacını karşılamak ve konteyner satın almak için araştırma yapıyoruz. Belediye bünyesinde üretmemiz maliyet açısından daha uygun, belediyenin imkanlarıyla mart ayı başına kadar 500 konteyner imal edip göndereceğiz. Bir TIR 2 konteyner taşıyabiliyor. Nakliye masrafını düşürmek için konteynerleri demonte şeklinde yükleyerek yerinde monte edeceğiz. Böylece bir TIR’la 15-18 konteyner ev gönderilebilecektir. Deprem bölgesinde barınmanın yanı sıra çok ciddi hayvan yemi ihtiyacı vardır. O bölgede küçük/büyükbaş hayvanları olan çiftçiler yem sıkıntısı nedeniyle bunları yok pahasına satıyorlar. Bunun bir an önce önlenmesi için bölgeye yem yardımı yapılması gerekiyor.
“Umut Hareketi” kampanyasında konteyner alımı için herkes yardım edebilir. Ayrıca bir paket yem 370 TL’dir herkes bir paket yem alabilir. Bunları kendi STK’larınız aracılığıyla duyurmanız çok önemlidir. Belediye olarak 1 milyon TL’lik yem alımı yaptık. Hatay/Defne’ye göndereceğiz. Yem ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Hem çiftçiler hayvan yetiştiriciliğine devam edecek, hem de dolayısıyla köylerinde kalacak ve başka şehirlere göç etmeyeceklerdir. O bölgede en önemli gelir kaynağı olan hayvancılık bitmeyecektir. Ülkemizde zaten hayvancılık büyük oranda bitirilmiştir, en azından daha fazla bitirilmesi önlenecektir yem bağışıyla.
23 Şubat 2023’te (yeri belli değil) geniş katılımlı bir toplantıda İzmir’de depremle ilgili planlarımızı anlatacağız.
PLANLARIMIZ:
• Her bir mahallede mahalle afet gönüllüsü guruplar oluşturulacak. (1200 mahalle var)
• Bu gönüllülerin eğitimleri için AKUT ve maden ocakları ile anlaşma yapıldı. Bunlar her mahalleden gönüllüleri eğitmeye başlayacaklar.
Böylece İzmir’in 1200 mahallesinde örgütleyeceğimiz afet gönüllüleri vasıtası ile nereye, nasıl müdahale edeceğimizi biliyor olacağız. Bu anlamda Türkiye’ye örnek olacağız.
Büyük iller deprem bölgeleri ile eşleştirildi, İzmir’e Osmaniye atandı.
Gelin hep birlikte pırıl pırıl bir Osmaniye inşa edelim” dedi. Daha sonra konuklara söz verildi.
Önemli notlar
• Başta kolera olmak üzere salgın hastalıkların çok arttığını, kurulacak konteyner kentlerde hastalıkların bulaş durumunun tehlikeli boyutlara gelebileceğini, bu durumu önlemek amacıyla özellikle küçük yerlerde her depremzedenin evinin/bahçesinin önüne konteyner kurulmasının daha doğru bir uygulama olacağı konuşmacılar tarafından belirtildi.
• Deprem bölgesinde ciddi bir seyyar WC ve duş ihtiyacı olduğu belirtildi.
Yorumlar