- Fiziksel aktivitenizin amacı konusunda daha net olun. • Yolculuk sırasında kendinizi sakinleştirin. Örneğin, motoru çalıştırmadan önce nefes egzersizleri yapın ve herhangi bir vücut gerilimi olup olmadığını kontrol edin. • Gününüzü gözden geçirin ve minnet pratiği yapın.
Meşgul olma mevcut ol
Umut Tosunlar
Alarmınızın sizi bir rüyadan uyandırdığı andan gece başınızı yastığa koyduğunuz ana kadar gününüz kesintisiz geçer. Tüm işinizi ve kişisel sorumluluklarınızı bir şekilde, bir güne sıkıştırmanız gerekiyor, yani sürekli “meşgul” durumdasınız.
Düşünmek için bir saniye ayırın, çünkü kaliteli yaşamın yolu bu olmayabilir. Danimarkalı filozof Søren Kierkegaard 1843 tarihli, “Hayatın Bir Parçası” adlı incelemesinde, “Bütün gülünç şeyler içinde bana en gülünç görünen şey meşgul olmak” diyor.”
Meşguliyet kültürü
Meşgul ve üretken olmak harika hissettirir, ancak her uyanma anını herhangi bir şeyle doldurmak zorunda olan insanlar, önemsiz olsa bile, orada olmayanlardır. Bazıları için çılgınca meşguliyet bir kaçış sağlar. Ancak diğerleri, bir meşguliyet kültürüne ait görünüyor.
Bu durumla ilgilenen Columbia Üniversitesi, Harvard ve Georgetown’dan araştırmacılar, meşgul olmaktan neden bu kadar etkilendiğimizi araştırdı.
Yazarlar Silvia Bellezza, Neeru Paharia ve Anat Keinan, “Genel olarak, meşgul kişinin yüksek statü olarak algılandığını ve ilginç bir şekilde, bu statü yüklemelerinin sosyal hareketlilik hakkındaki kendi inançlarımızdan büyük ölçüde etkilendiğini gördük” dedi. “Başka bir deyişle, kişinin sıkı çalışmaya dayalı başarı fırsatına sahip olduğuna ne kadar çok inanırsak, boş zamanlarını atlayan ve sürekli çalışan insanların daha yüksek bir konumda olduğunu düşünmeye meyilliyiz.”
Çok meşgul olmakla ilgili sorunlar
Yerine getirilmesi gereken yükümlülükleriniz var mı? Kesinlikle. Ancak bu, sürekli bir şeyler yapmanız gerektiği anlamına gelmez.
“Meşgul kültürü”nün bir üyesi olmanın bedeninizde ve zihninizde kronik bir stres tepkisi oluşturduğu bulundu. Sonuç olarak, yorgunluk, uykusuzluk, baş ağrısı ve gastrointestinal rahatsızlıklar gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Ancak, tehlikeye attığımız şey yalnızca fiziksel sağlığımız değil. Stres ve depresyon arasında da bir bağlantı vardır. Ek olarak, ilişkiler ve iş performansı da zarar görür.
Spesifik olarak, meşgul olduğunuzda;
• Temel görevlere dikkatinizi vermemek.
• Yeni fırsatları kaçırmak.
• Zamanınızı etkili bir şekilde önceliklendirmemek.
• Gerçek problemler için bahaneler üretmek.
• “Neden”inizi unutmak.
• Tam potansiyelinizle çalışamamak.
• Tükenmişliğe yol açabilecek sağlıklı sınırlar koyamamak.
• Kendinize düşünmek ve hayal kurmak için zaman vermemek.
Başka bir deyişle, meşgul olmak hayatınızın her alanını olumsuz etkiler. Hal böyle olunca bu yapıdan ayrılmanın zamanı geldi. Bunun yerine şimdiye odaklanarak bunu mümkün kılabilirsiniz.
Geçmişi ve geleceği görmezden gelmeyin
Burada gerçekçi olalım. Anı yaşamak müthiş bir güçtür. Ve bunun için evrime teşekkür edebilirsiniz.
Dr. Eyal Winter, “İnsan psikolojisi, geçmişte ve gelecekte yaşamak için evrimsel olarak sabittir” diye açıklıyor. “Diğer türlerin hayatta kalmalarına yardımcı olacak içgüdüleri ve refleksleri vardır, ancak insanın hayatta kalması büyük ölçüde öğrenmeye ve planlamaya bağlıdır.”
Dr. Winter, “Geçmişte yaşamadan öğrenemezsiniz” diye ekliyor. Ve “gelecekte yaşamadan plan yapamazsınız.”
Geçmişi veya geleceği tamamen kapatmaya çalışmak yerine, sağlıklı bir denge bulun. Örneğin, sabah veya akşam rutininiz sırasında geçmişteki bir başarınızı veya hatanızı düşünebilirsiniz. Gelecekteki bir olay hakkında endişeliyseniz, bunu not edin ve bir eylem planı geliştirin.
En önemlisi, bu yeni eylemleri küçük adımlarla, küçük dozlarda alın ve yapın. Şahsen, günde 15 dakikadan fazla endişe verici bir zaman ayırmıyorum. Bu süre zarfında, tüm bu düşünceleri kafamdan atıyorum ve daha sonra elimdeki göreve odaklanabilmek için onları organize ediyorum. Sizin biraz daha uzun zamana ihtiyacınız olabilir ancak çok fazla endişelenmek bazı insanları kolayca bunaltabilir.
Daha az ama daha iyi
Daha önce de söylediğim gibi, yerine getirmeniz gereken sorumluluklar var. Ancak, yapılacaklar listenizdeki öğelerin çoğu muhtemelen kaldırılabilir. Belki de bu yüzden yapılacak işlerin %41'i asla tamamlanmaz.
Çözüm? Az yap.
Bunu söylemek yapmaktan daha kolay gelebilir. Ancak, 80/20 Kuralı olarak da bilinen Pareto İlkesi gibi teknikleri kullanmak mümkündür.
Brian Tracy, “Pareto İlkesi, herhangi bir genel yapılacaklar listesindeki on maddeden ikisinin, bir araya getirilen diğer sekiz maddeden daha değerli olacağını öne süren bir kavramdır” diye açıklıyor.
“Üzücü gerçek şu ki, çoğu insan en değerli ve önemli öğelerin ilk yüzde 10'unu veya yüzde 20'sini erteler.” Bunun yerine, en önemsiz yüzde 80 ile, yani “önemsiz çoğunluk”la kendileriyle meşguller.
Bunu teşvik edebilirsiniz;
• Eisenhower Matrix ile yapılacaklar listenizi basitleştirin.
• En önemli görevlerinizi tamamlamak için doğru miktarda zaman ayırmanız için zamanınızı takip edin.
• Konsantrasyon gibi becerileri desteklemek için kendinizi eğitin.
• Çalışmanın ötesinde düşünmek. 80/20 Kuralına uymak, sizi daha sağlıklı ve daha mutlu kılabilecek iş yeri dışında başka ilgi alanlarını takip etmenize izin verecektir.
Fırsat maliyetini düşünün
Fırsat maliyeti, genellikle bir finansal veya yatırım kararı verirken kullanılır. Özetle, tarttığınız her seçenekten alacağınız getiriyi belirler.
Örneğin, yeni bir Macbook’a 20.000 TL harcamaya karar verdiniz. Artık yeni bir dizüstü bilgisayarınız olsa da, bu parayı uzun vadede daha faydalı bir şeye kullanabilir miydik?
Bu konsepti, zamanınızı nasıl geçirmek istediğinize gelince de kullanabilirsiniz. O toplantı davetini kabul edebilirsin. Ancak bir saat sürüyor ve net bir amacı yok. Karar senin!
Odaklanabilmeniz için negatif düşünceyi bırakın
Zen Habits’ten Leo Babauta, “Korku, utanç, bunalma, endişe hissediyorsanız… bu tamamen doğal” diyor. “Bir an için kendini tamamen hissetmene izin ver.” Oradan, “korkuya neden olan durumları bırakabilecek misiniz bir bakın.”
“Kafanda seni korkutan hangi durumu oynuyorsun?” Belirlediğiniz bir son teslim tarihine yetişememekten veya mükemmel olmaktan endişe duyuyor musunuz? “Bunlar mutlaka yanlış şeyler değil, ama ne kadar doğru olursa olsunlar sizi incitiyorlar.”
Negatif düşünceler, yukarıdaki örnekler gibi, “bizi mevcut olmaktan alıkoyar, bizi başka şeyler hakkında düşünmeye çeker” diyor Babauta. Ayrıca “deneyimlerimize korku ve endişe katıyorlar, bu da odaklanmayı zorlaştırıyor.”
Hayatınıza daha fazla farkındalık getirin
Dr. Jill Suttie, “Binlerce yıllık geleneğe göre, Budistler kendilerini ve tüm varlıklarla olan bağlantılarını anlamak için meditasyon yaparlar” diye belirtiyor. “Bunu yaparak, acıdan kurtulmayı ve nihayetinde aydınlanmayı umarlar.”
Ancak araştırmalar, “farkındalığın psikolojik sağlığımızın birçok yönünü etkilediğini” de gösteriyor. Bunlar “ruh halimizi iyileştirmeyi, olumlu duyguları artırmayı, kaygımızı, duygusal tepkimizi ve iş tükenmişliğimizi azaltmayı içerir.” Dahası, farkındalık kalplerimiz için iyidir, bağışıklık tepkisini iyileştirir ve bilişsel gerilemeyi azaltır.
• Hedeflerinizi görselleştirin.
• Huzurlu yeme alıştırması yapın ve her lokmayı lezzetli hale getirin.
• Gün boyunca vücut taramaları yapın.
• Dışarıda 20 dakikalık bir yürüyüşe çıkmak gibi sık sık dikkatli molalar verin.
• Bir dizi “Eğer öyleyse, o zaman bu” mesajları gibi yeni modeller oluşturarak “yavaş beyni” etkinleştirin.
Yorumlar