The Economist’in yeni sayısı yayınlandı. Genellikle dünya gündemindeki önemli konuları ele alan çarpıcı kapak tasarımlarıyla bilinen The Economist’in “The World Ahead 2024” temasıyla yayınladığı kapak görseline bir göz atalım. Dergi, bu yıl dünyayı şekillendirecek 10 önemli trendi gözler önüne seriyor. Bu trendlerden bazıları çoktan gündemimizde, bazıları ise yeni ortaya çıkıyor.
Kapak görselinin en ortasında bulunarak ilk dikkat çeken madde dünya çapında demokrasinin durumu. 2024 yılında 4,2 milyar insanın katılacağı 70’ten fazla seçim yapılacak. Bu, küresel nüfusun yarısından fazlasının oy kullanacağı anlamına geliyor. Ancak dünya çapında bu kadar çok oy kullanımı, daha fazla demokrasi anlamına gelmiyor. Sanırım biz bunu gayet iyi biliyoruz, dünya çapında birçok seçim ne özgür ne de adil olacak.
Ortadoğu'daki kargaşa 2024 yılında da önemli bir konu olacak. Hamas'ın İsrail'e saldırısı ve İsrail'in Gazze'ye karşı çektirdikleri bölgeyi alt üst etti. Bu durum daha geniş bir bölgesel çatışmaya mı dönüşecek yoksa yeni bir barış şansı mı sunacak?
Çin'in büyümesinin yavaşlaması, Tayvan üzerindeki gerilimlerin artması ve Amerika'nın Çin'in gelişmiş teknolojilere erişimini sınırlamaya devam etmesiyle yeni soğuk savaş teması tekrar gündeme geldi. Ancak tedarik zincirlerinin Çin'e bağımlılığını azaltmaya çalışan Batılı şirketler bunun söylenenden çok daha zor olduğunu görecekler.
Temiz enerji geçişi, yeşil kaynaklar yeni süper güçler yaratıyor ve enerji kaynaklarının haritasını yeniden çiziyor. Lityum, bakır ve nikel çok daha önemli hale gelirken, petrol ve gaz ve tedariklerine hâkim olan bölgeler daha az önemli hale gelecek. Yeşil kaynaklar için rekabet ticareti yeniden şekillendirecek ve bazı beklenmedik kazananlar ve kaybedenler yaratacak.
Teknoloji dünyasında da önemli gelişmeler yaşanıyor ve yaşanacak. İşletmeler yapay zekayı benimsiyor. Bazı kontrol mekanizmaları yapay zekanın insanlara sunduklarını kontrol altına alacak ve yapay zekâ alanında ilerleyen firmalar da onu geliştirmeye devam edecek. Anlaşılan şu ki, yapay zekâ konusunda kontrol mekanizmaları, pardon hükümetler arasında bir kedi fare mücadelesine tanık olacağız.