Merhabalar! Birlikte Borderline Kişilik Bozukluğunu inceleyeceğiz. Borderline Kişilik Bozukluğu, kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı olan duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açan bir ruhsal bozukluktur. Nüfusumuzun % 5’i bu tanıya sahiptir. Borderline kişilik bozukluğu olan bireylerde,  ani ruh hali değişiklikleri görülür. Genellikle hayattaki rollerini, gerçekte kim olduklarını ve ne amaçla yaşadıklarını sorgulayan düşüncelere sahiptirler. Bu düşüncelerdeki hızlı ve ani değişim; olayları ve durumları keskin bir şekilde değerlendirmelerini sağlar. Bu bozukluğa sahip bireylerde ‘ya hep ya hiç’ algısı bulunur. Ani değişen duyguları nedeniyle, insanlar hakkındaki fikirleri de sebepsiz yere hızlıca değişebilir. Çok samimi gördüğü birine, ertesi gün bir düşmanmış gibi davranabilirler. Bu nedenle insanlarla olan ikili ilişkileri genellikle kalıcı olmaz. Ayrıca bu bireyler, genellikle ikili ilişkilerde yoğun duygular hisseder ve abartılı davranışlar sergilerler. Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler, duygularını düzenlemede ve dürtülerini kontrol etmede zorluk yaşarlar. Çoğunlukla dürtü ve duygularını hem uygunsuz öfke gösterileri hem de kendilerini yaralamak veya intihar davranışı şeklinde dışa vururlar. Belirtileri ise; sürekli yeme gibi dürtüsel davranışlar, kararsız veya kırılgan özgüven, kendine zarar verme eğilimleri, yalnızlıktan veya terk edilmekten korkma, sürekli boşluk hissi yaşama, yoğun yaşanan öfke nöbetleri, strese bağlı paranoya ve bağımlılıklara yatkınlıktır. Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerde psikoterapinin önemi büyüktür. Yapılan psikoterapilerle birlikte; yaşamını normal bir şekilde devam ettirebilecek işlevselliği geri kazanması, ani değişen duygu ve düşüncelerin yönetilebilmesi, dürtüselliğinin azaltılması, bozukluk hakkında bilgi sahibi olması amaçlanır.

Peki neden oluşur?

Biyolojik yapı, bu bozuklukta önemli role sahiptir. Yapılan araştırmalarda, Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerin duygu ve dürtü kontrolünden sorumlu nörotransmitterleri arasında dengesizlik olduğunu görülmüştür. Bu tür bir dengesizliğe sahip bireyler, stresle baş etme yeteneklerini kaybedebilirler. Ayrıca bozukluğun oluşmasında aile öyküsü ve yaşanan travmaların etkisi büyüktür. 

Ne yapılabilir?

Borderline Kişilik Bozukluğuna sahip bireylerde tedavi süreci oldukça önemlidir. Bireyler genellikle kendine zarar verme ya da intihar etme girişimlerinde bulunurlar. Bu durum bireylerin sağlıklı kararlar vermesini engeller. Bu bozulmada ana tedavi yöntemi psikoterapidir. Ancak terapiye ek olarak ilaç tedavisi de kullanılabilir. Bozukluk ile ilgili şüpheleriniz varsa, bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız gerekir. Unutmayın, ruh sağlığı ve beden sağlığı bir bütündür. 


Psikolog Hazal Sansür