E-Ticaret platformları üzerinden satış yapıp gelir elde ediyor iseniz; 2025 yılında sizi etkileyecek ve bilmeniz gereken çok önemli gelişmeler söz konusu. 

1-Nedir gelişme?

Müşterilerinize satış yaptığınız platformlar 2025 yılından itibaren sizin adınıza sizden vergi kesip devlete ödeyecek.

Eğer bir değişiklik olmaz ise size yapılacak ödemeden kesilecek vergi oranları şu şekilde;

a) Şahıs şirketiniz var ise % 25 vergi kesintisi yapılarak size ödeme gerçekleşecek,

b) Limited veya anonim şirketiniz var ise % 15 vergi kesintisi yapılarak size ödeme gerçekleşecek.

2-Bu vergi kesintileri nasıl olacak, hangi tutar üzerinden hesaplanacak?

Örnek olarak 10.000 TL KDV hariç tutarında bir ürün sattınız. Eğer şahıs şirketiniz var ise size 7.500 TL yatacak, 2.500 TL’yi e-ticaret sitesi sizin adınıza maliyeye bildirip ödeyecek. Limited veya anonim şirketiniz var ise size 8.500 TL yatacak 1.500 TL’yi platform sizin adınıza maliyeye bildirip ödeyecek. Hesaplama gelir gideriniz üzerinden değil, KDV hariç, aracı platform komisyonları dahil kestiğiniz fatura tutarı üzerinden olacak.

3-Benim yılsonunda ödeyeceğim vergi bu kesilen tutarlardan az çıkıyor, devlete fazla vergi ödemiş olacağım. Nasıl olacak?

Sattığım ürünlerin maliyeti yüksek kar oranım düşük ve fatura tutarı üzerinden % 25 veya % 15 vergi kesilince aslında kar tutarımdan gitmiş oluyor.

Benim satış ve maliyetlerime göre hesaplayınca çıkan vergi oranı daha düşük, benim adıma e-ticaret platformunun ödediği vergiyi iade alabilir miyim?

Sorunun cevabı teoride evet ama pratikte ne kadar kolay olacağını göreceğiz. 

4-Yemek satış siteleri üzerinden gelir elde ediyoruz ama kapıda POS ile tahsil ediyoruz. Bizi etkiliyor mu?

Eğer EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılarak veya nakit olarak kapıda ödeme seçeneği ile tahsilat yapıyorsanız;

a) Hayır, bu kesintiler sizden yapılmayacak.

b) Bu ödemeler üzerinden aracı hizmet  sağlayıcıları ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının tevkifat-kesinti yapma yükümlülüğü bulunmamaktadır.

5-Evimdeki eski akıllı süpürgeyi internet portalından sattım. Bu işi ticari olarak yapmıyorum, bana ödeme yapılırken de mi vergi kesintisi olacak?

Vergi mükellefiyetiniz olmadığı için hayır kesinti olmayacak. Vergi mükellefi olmaması nedeniyle 193 sayılı Kanunun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (19) numaralı bendi kapsamında tevkifat yapılmayacaktır.

6-Kimlere ödeme yapılırkenvergi kesintisi olmayacak?

a) Ticari, zirai, mesleki faaliyeti nedeniyle vergi mükellefiyetiniz yok ise (yani şirketiniz yok ise),

b) Vergiden muaf esnaf kapsamında iseniz,

c)Basit usule tabii iseniz,

d) Sosyal içerik üreticisi vergi muafiyeti kapsamında iseniz,

mükellefiyet kaydını gösterir belge, Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi, 193 sayılı Kanunun 20/B maddesi kapsamında verilmiş istisna belgenizi göstererek size yapılan ödemelerden vergi kesilmemesini sağlayabiliyorsunuz.

7-Sattığım 10 üründen 1 tanesi iade oluyor. Böyle bir durumda iade aldığım, parasını geri verdiğim ürün için bir de benden mi vergi kesilecek?

Eğer sattığınız ürün iade olmuş ise ve satış tutarını müşteriye platform üzerinden iade etmiş, geri göndermiş iseniz,

Bu durumda platform stopajı beyan etmiş ödemiş ise siz artık kendi gelir veya Kurumlar Vergisi beyannamenizde bu tutarı ödenecek verginizden düşmek dışında bir hakkınız olmuyor.

Platform daha stopajı beyan etmemiş ve ödememiş ise yani vergi dairesine ödenmeden önce ürünün ve bedelinin iade edilmiş olması nedeniyle gerekli düzeltme işlemini platform yapacaktır.

8-Otelimize dijital acente üzerinden müşteriler buluyoruz. Müşteriler acenteye ödeme yapıyor, sonra da acente bize ödüyor. Bu durumda acente bize öderken vergi mi kesecek?

Evet, aracı platform size ödeme yaparken KDV ve Konaklama Vergisi hariç tutar üzerinden vergi kesintisini şirketinizin türüne göre hesaplayacak ve kalan tutarı size ödeyecek.

Maalesef acenteye ödediğiniz komisyon tutarı düşülmeden vergi kesinti/stopaj tutarı hesaplanacak.