- Duygusal yemenin farkında olun ve sizi bu davranışa iten şeyin ne olduğunu anlamaya çalışın. • Aç hissettiğinizde, yemek yeme telaşına kapıldığınızda, abur cubur yerine, daha sağlıklı olan “rahat” bir besine yönelebilirsiniz. • Yürüyüşe çıkmaya, bir arkadaşınızla buluşmaya, odanızı yeniden düzenlemeye, ya da zihninizi boşaltacağınız ve dikkatinizi dağıtabileceğiniz başka aktivitelere yönelmeye çalışın. Kendi başınıza yeterli şekilde duygusal açlık durumunun üstesinden gelemediğinizi düşünüyorsanız bu noktada profesyonel destek almak size iyi gelir. Alanında uzman kişilerden (önerim hem bir ruh sağlığı uzmanından hem de bir diyetisyenden) destek almaktan çekinmeyin.
Karnın mı yoksa duyguların mı aç?
Fulya Kökten Akdoğan
'
Yemek yememizin tek nedeni bedeninizi beslemek olmayabilir! Bazen aç olan duygularımızı doyurmak için de yeme eğilimi gösterebiliriz. Buna "Duygusal Açlık" ya da "Duygusal Yeme" denir.
Yapılan araştırmalar çoğu bireyin normalin üstünde yemek yemesinin sebebini, %75 olarak duygu durumuna bağlıyor. Siz de kötü geçen bir günün ardından abur cubur yiyorsanız, geceleri yalnız hissettiğinizde kendinizi sipariş verirken veya buzdolabının önünde buluyorsunuz, ya da çok sevdiğiniz arkadaşlarınızla buluştuğunuz zaman o kadar aç olmasanız bile pizza sipariş edebiliyorsanız duygularınızı besliyor olabilirsiniz.
Duygusal yeme davranışı testi
Aşağıdaki 5 soruyu EVET ya da HAYIR olarak cevaplayınız
• Bazı şeyler ters gittiğinde ve stresli bir gün yaşadığınızda bir şeyler yeme isteği duyarım.
• Bir şeyler yeme isteği aniden gelir.
• Genelde yüksek kalori, yüksek yağ ve şeker içeren besinleri tercih ederim.
• Doysam bile yemeye devam etmek isterim.
• Yemeğimi bitirdikten sonra suçluluk ve pişmanlık hissederim.
Yukarıdaki 5 sorudan, çoğuna EVET cevabını veriyorsanız siz de fiziksel açlığınızı değil de duygularınızı doyurmak için yemek yiyor olabilirsiniz.
Duygusal yemeyle baş etme yöntemleri:
Yorumlar