Başlığı görünce aklınıza kumar ve oyun geldi değil mi?

İçimden sadece gülümsedim…

 Beynimizdeki ön yargılar, yıkmakta en çok zorlandığımız düşüncelerdir. Mesela güçlü olanın kazanacağı gibi. Evet, böyle bir inanış var. 

Bildiğiniz tüm doğruları, körü körüne inandığınız değer ve insanları bir kenara bırakıp başka bir pencereden bakmaya başladığınızda gerçeklere olan seyahatiniz de başlar. 

Şöyle ki; Poker, şans, sinir hâkimiyeti ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur. Hayat gibi. Bir oyundan fazlasını sunar size poker. Hayatta neyi istediğiniz, nasıl davranmanız gerektiği ve ne kadar sabırlı olmanız gerektiği tamamen oyunun içinde saklıdır. 

Asla üzüntünüzü ve hatta asla mutluluğunuzu belli etmemeniz gerekir. “Poker face”  deyimi de buradan gelir. İyi bir oyuncu ne elini, ne de bir sonraki hamlesini belli eder.  

İki kişi ile de oynanabilir on kişi ile de. Birçok stratejisi olan poker oyununda kalabilmek için bazen eli pas geçmeniz gerekir. Pokerde her eli oynamak asla mantıklı bir hareket değildir; bazen sabırla beklemek ve doğru anı kollamak gerekir. Hayat ta böyle değil midir? Bazen bazı şeyleri kazanmak için görmezden gelmiş olmak ve hatta kazanmaya başlamak için kaybetmeyi öğrenmek gerekir. Pokerde ne kadar iyi oynarsanız oynayın, bazı elleri kaybetmek kaçınılmazdır. Hayatta da her zaman başarılı olamayız. Önemli olan, kayıplardan ders almak ve devam etmektir. Her iki alanda da başarısızlık bir son değil, bir öğrenmedir.

Pokerin tarihçesi, ilk olarak nerede oynandığı nasıl başladığı ile ilgili net bir bilgi yoktur. Tıpkı insan hayatının da nerede ve ne zaman başladığının bilinmediği gibi.

Bizde kumar olarak bilinse de aksine tamamen bir olasılık hesabı yani matematik ve strateji oyunudur. Hayat ta böyle değil mi, olasılıkları iyi kurmanız hedeflerimizin belli olması ve tüm kriterleri değerlendirerek hayatımıza devam ederiz.

Kimi zaman yalan söyleriz ki, hayatın gerçeklerinden biridir yalan. İstediğimizi elde etmek için kurduğumuz sahte taktikler, söylediğimiz yalanlar pokerin içinde blöf olarak adlandırılır. 

Pokerde her zaman tüm bilgileri bilemezsiniz; rakiplerin kartları ve hamleleri hakkında belirsizlik vardır. Hayatta da geleceği tam olarak bilmek imkânsızdır ve belirsiz durumlarda en iyi kararı vermek zorunda kalırız.

Pokerde olduğu gibi hayatta da hem şans hem de strateji önemlidir. Pokerde elinizdeki kartlar tamamen şansa bağlı olsa da, bu kartlarla ne yapacağınız, stratejinizle ilgilidir. Hayatta da karşımıza çıkan fırsatlar veya zorluklar çoğu zaman kontrol edemeyeceğimiz şeylerdir, ancak bunlarla başa çıkma şeklimiz kişisel tercihlerimize bağlıdır.

Pokerde duygularınızı kontrol altında tutmak, oyunda başarılı olmanın anahtarlarından biridir. Hayatta da duygusal dengeyi korumayan kişinin başarılı olması mümkün değildir.

Hayatta da oyunda da risk bazen kazanmak için almak gerekir. 

Sabır ve disiplin ile uzun vadeli düşünme ise oyunun olmazsa olmazıdır. 

52 karttan 7 kartın birleşim sayısını hesaplamak için kombinasyon formülü kullanılır:  133 milyon 784 bin 560 farklı kombinasyon vardır. Tıpkı hayat gibi her an her şey olabilme olasılığını içinde barındır.

Poker; hayattaki insan analizlerini en yüksek seviyeye çıkartarak, şans kalıplarının kırıldığı tek oyundur. En küçük kâğıtlar en büyük eli darmadağın edebilir. Çünkü zor olan, güçlü olan değil akıllı olan oyunu kazanır.

Pokerde de, hayatta da ya oyun kurucusunuzdur, ya da oyuncu…

Siz kim olmak istiyorsunuz?