Kalabalıklar neyi ifade ediyor?
Tayfur Göçmenoğlu
Demokrasi tarihimiz boyunca siyasi mitingler, hep önemli olmuştur. Mitinglere katılış oranı, oradaki heyecan, bir anlamda gelecek seçimler için gösterge sayıldı hep.
Son günlerde özellikle aynı kentlerde farklı liderlerin üst üste yaptığı mitingler de çok tartışıldı. Mesela İzmir’de Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun birer gün arayla düzenlediği mitingler. Katılanların sayıları karşılaştırıldı ve bir sonuca ulaşılmak istendi.
Geçmişe dönük bir hafıza turu yapmak istiyorum:
İzmir’de ilk önemli miting, şimdiki Alsancak Stadı’nın boş sahasında yeni kurulan Serbet Fırka’nın lideri Fethi Okyar’ın düzenlediği ve 200 bin kişinin katıldığı o olaylı mitingtir.
Atatürk’ün izni ve gönlüyle kurulan Serbest Fırka’nın bu mitingi, tam bir fiyasko olmuş, öfkeli halk, CHP merkezine saldırmış, adeta isyan çıkarmıştır.
Sonuç; Atatürk Serbest Fırka’nın kapanmasını istedi ve buna Fethi Bey de uydu, bir parti tarihe gömüldü.
Adnan Menderes, 15 Mayıs 1960’da İzmir mitinginde en az 100 bin kişiyi topladı. Cumhuriyet Alanı’nda yapılan miting, Menderes’e sahip çıkma, ama bir taraftan da CHP’ye verme veriştirme mitingiydi. Bu miting, ihtilal sürecini hızlandırdı ve 12 gün sonra Ordu yönetimi ele geçirdi.
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Lideri Osman Bölükbaşı, siyasi tarihimizin en renkli simalarından biridir. Mitinglerinde muazzam kalabalıklar oluşur ama Bölükbaşı, seçimlerde nedense beklenen oyu toplayamazdı. Çok defalar, kalabalığı azarlar, “Sadece buraya toplananlar bana oy verse iktidarda olurum” derdi. Bölükbaşı, esprili konuşmasıyla dinleyenlere hoşça vakit geçirirdi ve bu büyük ilgiyi asla oya dönüştürmeyi beceremezdi.
İzmir’de kalabalık mitinglerden birinin kahramanı da merhum Işılay Saygın’dır.
1 Mayıs 1979’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan İşçi Bayramı kutlamalarında kızıl bayrak çekilince, o yıllarda Buca Belediye Başkanı olan Işılay Hanım, üç hafta sonra bir bayrak mitingi düzenledi aynı alanda. Meydanda yer yerinden oynadı. Katılımcı sayısının 100 binin çok üzerinde olduğu ifade edildi.
Nisan ayının son günlerinde peş peşe iki miting düzenlendi Gündoğdu Meydanı’nda. Önce Erdoğan, sonra da Kılıçdaroğlu boy gösterdi. İzmir’in görüp görebileceği en büyük kalabalıklardı bunlar. Ve haliyle Kılıçdaroğlu önde görünüyordu.
Bütün bunlar, nasıl geçmişte belirleyici olmamışsa bu, bugün için de geçerli bir durum. Sayısal kalabalıkla, kalabalığın oluşması ve üçüncü olarak da kalabalığın heyecanı, bir birinden çok farklı şeyler.
Kalabalığın çok olması, kendinden oluşması ve heyecanı, üçü birden oluşmuşsa bir tahmin yürütülebilir. Aksi halde yanılgı payı büyük olur.
Kalabalıklar, henüz keşfedilmemiş zenginliklerdir bence.
Yorumlar