Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaptığı Çin ziyaretinde Türkiye'nin BRİCS'e (Kurucuları Rusya, Çin, Hindistan (India) ve Brezilya olan, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın ekonomilerini kastetmek için kullanılan, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşan terim) katılmaya karar verdiğini ve bu adımı görüşmek üzere birliğe üye ülkelerin dışişleri bakanları toplantısına katılmayı planladığını söyledi.

10/11 Haziran’da Nizhny Novgorod'da bu toplantı yapılacak. Rus basınının manşetlerinde yer alan haberlere göre “Türkiye, NATO ve AB'yi sırtından bıçakladı!”. Bu haberlere göre Türkiye, örgütteki durumu takip edecek, istatistikleri, iç dinamikleri inceleyecek ve küresel siyasi, askeri ve ekonomik eğilimleri izleyerek uzun bir süredir BRİCS' e katılma talebinde bulunma kararı aldı.

***

Rus bilim insanları, bir binicinin ve atın hipoterapi seansı dışında birbirleriyle ne kadar başarılı bir şekilde etkileşime girdiğini değerlendirmek için kullanılabilecek bir elektronik cihazın prototipini oluşturdular. Bu geliştirme, hayvanların ve insanların fizyolojik parametrelerini ölçüyor. Uzaydaki konumlarını ve hareketlerini, senkronizasyonunu kaydediyor. Anlayacağınız kadarı ile elektronik bir cihaz hipoterapi için at seçmenize yardımcı olacak, bu kurgu, at yarışı oyunlarında da etkili olabilecek mi bahisçiler için?

Rusya’daki en büyük eğitim ve bilim merkezlerinden birisi olan Güney Federal Üniversitesi’nden (SFU) uzmanlar, bir binicinin ve bir atın hipoterapi seansı için birbirlerine ne kadar uygun olduğunu objektif olarak değerlendirmek adına kullanılabilecek bir prototip cihazı yarattılar. 

Bu cihazda donanım ve yazılım kompleksi, insanlara ve hayvanlara yerleştirilen veri toplamaya yönelik  iki bloğun yanı sıra bilgilerin işlenmesi ve senkronize edilmesine yönelik bloklardan oluşuyor.

Bazı sensörler binicinin ve atın kalp atışının hızını ölçerken, diğerleri üç eksen boyunca meydana gelen  insan vücudunun hareket modellerini ölçecek, binici ve atın durumu uyumsuzsa binici o ata binemeyecek. Bu uygulama geliştirildiğinde dünyadaki at yarışlarında binici ve atlar için kullanılabilecek bir program olacak.

Psikoterapistler ve rehabilitasyon uzmanları engelli bir çocuğun psikofizyolojik durumunun  izlenmesinin bu programla mümkün olacağı görüşündeler. Uzmanlara göre çocuğun duygusal ve fiziksel durumundaki değişiklikler izlenebilecek.

Yani anlayacağınız bilim ve teknoloji artık her noktaya hakim oluyor.

***

Avrupa Birliği ülkelerinin artık göçmen istemediklerini geçen ayki yazımda yazmıştım. İngiliz Hükümeti düğmeye basarak birçok mülteci göçmeni topraklarından çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti de Ruanda ile ile turizm anlaşması yaptı. Afrika’nın ortasındaki bu küçük ve geliri çok düşük bir ülke olan Ruanda’dan ülkemize turist gelecek! Önümüzdeki günlerde İngiltere’deki bazı göçmenler ise Ermenistan’a gönderilecek, yapılan anlaşma ile bu göçmenler acaba Ermenistan’da kalacaklar mı?

Avrupa göçmen istemiyor ve gelenleri ‘Üçüncü Dünya Ülkeleri’ne göndermenin yollarını arıyorlar. Rusya Ukrayna savaşı, ardından İsrail’in Filistinlileri kendi ülkelerinden kovması ve katliam yapması ülkeleri karıştırdı, barış için yapılan çabalar da sonuç vermeyince insanlar kendi topraklarını ve kendi ülkelerini terk etmek zorunda kalıyorlar.

Norveç Hükümeti 2000 yıllarının başında ülkelerine gelen Afganlıları aynı uçakla ayakları yere basmadan geri göndermişti. Şimdi ise bu uygulamayı hükümetimizden beklememiz lazım, Türkiye’nin bu kadar göçmeni kaldırması çok zor.