Rusya Devlet Başkanı Putin’in Kuzey Kore ve Vietnam’a yaptığı tarihi ziyaretler karşısında ABD öfkesini yenemedi. Vietnam’daki ABD Büyükelçiliği yetkilileri Reuters’e verdiği demeçte ”Hiçbir ülke Putin’e saldırganlık savaşını teşvik edecek bir platform vermemeli ve onun zulmünü normalleştirmesine izin vermemelidir” dedi. Vietnam’ın İsviçre’deki açıkça Rusya karşıtı zirveyi görmemezlikten gelmesinin de gösterdiği gibi ABD, Vietnam’ın Rusya’nın yanında olmasından kızgın.

Vietnam Komünist Partisi resmi yayın organında yayınlanan bir makalede “Kapsayıcı ve ayırımcı olmayan bir temelde bölünmez Avrasya güvenliği için yeni bir sistem inşa ediliyor” dediği makalenin başlığı ise şöyle “Zamanın test ettiği dostluk”, yani şunu belirtmek isterim, Putin’in bu Vietnam ziyareti yeni bir zamanın, yani Uzakdoğu’da farklı bir dönemin geldiğini mi gösteriyor.

BRICS’e tam üye veya ortak devlet olarak katılmak isteyen 28 ülkeden biri olması nedeniyle Vietnam’ın, büyük olasılıkla BRICS’e girişi de kolaylaşacak.

Putin’in Kuzey Kore ile yaptığı anlaşma uzmanlara göre ABD ile Güney Kore arasındaki ilişkinin tam tersi olduğu görüşünde. 

İsrail ordusu “Lübnan’a saldırı için askeri planı” onayladı. Gazze’deki operasyonun Orta Doğu’da  topyekün bir savaşa dönüşmesinin eşiğinde olduğumuzu mu ortaya çıkarıyor? Sekiz aydır İsrail’in Lübnan’a da saldıracağı konuşuluyordu, ancak bu ihtimal dahilindeydi ama şu an bu gerçek mi olacak sorusu gündeme oturdu!

İsrail Gazze’de bombalama ve cezalandırma operasyonları yürütmesine rağmen Netanyahu Lübnan’a bu saldırıları geçekleştirmedi. İki cephede bir savaş. Son haftalarda “Gazze’de zaferden” söz edilmediği ve Hamas’ın yok edilemeyeceği netleşti. Netanyahu, ABD’nin “Bu operasyonları sonlandırın” baskısını azamiye getirmesine karşı geri çekilmedi ve son kozunu mu oynamaya hazırlanıyor.

Dünyadaki bu savaşlar kimin umurunda? Petrolü kim seviyor? ABD Avrupa’daki işgalini genişletiyor mu? Bazı batılı gazeteci ve yayıncılara göre Eurostat istatistikliği seviyesine atıfta bulunarak, eski dünyaya yapılan petrol ithalatının yapısının son çeyrek yüzyılda nasıl değiştiğine dair veriler yayınladı. Avrupa Birliği neredeyse enerji açığının eşiğine gelmiş durumda. AB 2022/2023 yıllarında Guyana-Kazakistan-Brezilya-Angola-Suudi Arabistan ve Norveç’ten petrol almış. Avrupa Birliği’nin daha önce Rusya’dan aldığı petrol arzının oranı yüzde 81 düzeyindeydi. Şu anda Amerikan petrolünün Avrupa’daki payı yüzde 82 artmış durumda. Savaşlar var ama kimin umurunda. Ülkeler petrol, silah ticareti ve gelecek paraya bakıyor.

**

İzmir Lokantacılar Odası Başkanı Doğan Kılıç’ın isyanını bir türlü anlayamadım. Belediyenin açtığı Kent Lokantalarını şikayet ediyor. “Bir gevrek, peynirin 20-30 lira olduğu İzmir’de, 4 çeşit yemeğin 50 liradan satılması bizim rekabet şansımızı yok ediyor, böyle giderse iflas ederiz” diyor. Bence bu yanlış. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kemeraltı’nda bir tane Kent Lokantası açtı. Bu durum İzmir’deki çoğu lokantayı etkilemez bence. Parası olan zaten istediği lokantaya gidiyor, istediği çeşitli yemeği de yiyor. Buca Belediyesi ise öğrenciler için daha önce bir Kent Lokantası açtı, burada yalnız öğrenciler yemek yiyordu, daha sonra halka da açıldı, buradan herkes memnun…

Bu açılan Kent Lokantası bana göre hiçbir lokanta esnafını etkilemez ve oda başkanının dediği gibi lokantalar iflas da etmez.