Son birkaç gündür kamuoyuna yansıdığı üzere tütün sektörünün önemli bir firmasına 6 milyar TL ceza kesildiği bildirildi. Pekala bu tutarın detaylarını bilmiyoruz, çünkü KDV, ÖTV, Kurumlar Vergisi, Geçici Vergi, vergi zıyaı cezası, özel usulsüzlük cezası, gecikme faizi gibi birçok kalemler var.

Bu firmanın kim olduğunu ben biliyorum, ancak vergi mahremiyeti gereği yazmamız doğru olmaz. Bu yazımızda şirketin avukatlığına soyunmadan yapılan yanlışlıkları dile getirmek lazım.

Vergi Denetim Kurulu’nun görevlendirmesi üzerine Vergi müfettişleri tütün depolarının olduğu alana gidip fiili sayım yapıyorlar. Bunun neticesinde kanuni defterlerinde kayıtlı envanter rakamları ile karşılaştırıyorlar ve aradaki farkı ‘kayıt dışı satış’ olarak nitelendiriyorlar.

Bu hikaye yıllardır yazılır ve her seferinde yargıya taşınan bu konularda sürekli tütün firması haklı çıkar. Bunun sebebi birilerinin sigara firmalarını koruyup kollaması değil, idarenin iş bilmez, sektörden uzak, saçma yaklaşımı ve hazırlanan yanlış inceleme raporları...

Kayıt dışı satış tespiti yapabilmek için kime ne zaman hangi tutarda satış yapıldığı gibi tespitlerin ortaya konması gerekmektedir. Sebebini bulamadığınızda “o zaman bu olsa olsa kayıt dışı satıştır” diyerek işin içinden çıkamazsınız. Vergi kanunları hislerle, duygularla ilerlememektedir.

Bahsi geçen sigara firması nezdinde yapılan incelemedeki en temel hata şöyle: Depolara gidildiğinde dağ gibi yığılmış farklı farklı türden tonlarca tütün var. Vergi müfettişleri, tonlarca tütünü yerinden kaldırıp tartamadığı için tahminen hesaplıyor ve bu da elbette ki yanlış sonuç veriyor.

Bundan 6-7 yıl önce yine bir sigara firmasına fiili sayıma gidilmişti. Firmanın depolarından biri unutulmuş, daha doğrusu maliyenin kayıtlarında görünmüyordu. Firma, müfettişe söylemese düşünün Maliye’nin haberi olmayacak.

Ancak tütün sektöründe kayıt dışılık aranıyorsa bunun adresi üç büyükler diye tariflediğimiz sektördeki önemli şirketler değil; asıl itibariyle kevgir haline gelmiş, gelen geçenin sınır tanımadığı gümrüklerdir. Dolayısıyla, Ticaret Bakanlığı bu konuda samimi olursa doğru taşı oynamış olur. Kulağımızın üzerine yattığımız elektronik sigara mevzuna girmiyorum henüz.

Bir örnek vereyim, bu çok büyük tütün firmalarından birinin kendi Team’leri var. Bunlar insanların yoğun olduğu stadyum, AVM gibi yerlerden boş sigara kutusu topluyorlar ve kendi sigaralarının ne kadarı sahte ve bandrolsüz bunu tespit ediyorlar. Çünkü sahte tütünlerle bu firmanın sigaralarını birileri üretiyor ve bandrolsüz satıyor. Halbuki bunu Bakanlığın yapması gerekirken firmalar kayıtdışı ve sahte sigara ile kendileri mücadele ediyor.

Bir paket sigaranın yüzde 81’inin vergi olduğu atmosferde sektörel birçok problem olur, ancak devletin kurumsallığı bu dev tütün şirketlerinin yarısı kadar olsa sektörde hiçbir problem kalmaz. Son söz olarak şunu da belirteyim, bahsi geçen sigara firmasına düzenlenen raporun yargıda idare lehine sonuçlanması teknik olarak mümkün değil. Sonuçlandığında onu da yazarım...